ΑΘΗΝΑ
19:11
|
05.05.2024
Άνοιξε η Αθηνών-Κορίνθου προς Αθήνα - Ολοκληρώθηκε η μετάγγιση του αερίου από το βυτιοφόρο.Χάος μέχρι να ξεμπλοκάρουν οι δρόμοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέλος δόθηκε λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ στο πολύωρο καψόνι χιλιάδων οδηγών και των συνεπιβατών τους στην Εθνική Αθηνών-Κορίνθου που είχε κλείσει από τις 12.30 το μεσημέρι μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο που μετέφερε υγραέριο και την έναρξη μετάγγισης του φορτίου σε άλλο βυτιοφόρο υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας νωρίτερα σήμερα το απόγευμα.

Η Εθνική Αθηνών-Κορίνθου άνοιξε μετά τις 20.00 αλλά οι ουρές των χιλιάδων αυτοκινήτων εκτείνονταν σε έκταση δεκάδων χιλιομέτρων, γεγονός αυξάνοντας το χρόνο μέχρι οι οδηγοί να καταφέρουν να φθάσουν στον αρχικό ή κοντινότερο προορισμό τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., μόλις ολοκληρώθηκε η μετάγγιση του υγροποιημένου φυσικού αερίου από το βυτιοφόρο σε άλλο ασφαλές όχημα, σχεδόν αμέσως παραδόθηκε στην κυκλοφορία και το ρεύμα της εθνικής οδού προς Αθήνα.

Στις 21:10 δόθηκε στην κυκλοφορία και η αριστερή λωρίδα της Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, ενώ στις 21:30 αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα.

Στο ρεύμα προς Κόρινθο, από το 45ο έως το 47ο χιλιόμετρο, η κυκλοφορία διεξαγόταν από την αριστερή λωρίδα.

Η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, μιλώντας νωρίτερα στο βραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ είχε εκτιμήσει πως θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα δίωρο μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάγγιση του υγραερίου (7,5 τόνοι) από το βυτιοφόρο. Δηλαδή, προέβλεπε λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ να δοθεί τέλος στο μαρτύριο των χιλιάδων οδηγών. Όπως, δηλαδή, έγινε τελικά…

Μετά τις 20.00 το βράδυ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στο ρεύμα προς Αθήνα της νέας εθνικής οδού, ενώ το ρεύμα προς Κόρινθο άνοιξε περίπου μισή ώρα αργότερα. Η κυκλοφορία είχε διακοπεί από τα διόδια της Ελευσίνας έως και μέχρι τι 46ο χιλιόμετρο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η ουρά των οχημάτων ξεπέρασε και τα 60 χλμ.

Ολοκληρώθηκε πιο πριν η μετάγγιση υγροποιημένου φυσικού αερίου από το βυτιοφόρο σε άλλο όχημα.

Μετά τις 19.30 το βράδυ άνοιξε η Παλαιά Εθνική Οδός με πενιχρά αποτελέσματα. Το χάος που δημιούργησε η πολύωρη καθήλωση χιλιάδων οδηγών ήταν δύσκολο να το διαχειριστεί η τροχαία, εν μέσω έντονων αντιδράσεων, νεύρων, σύγχυσης και κόπωσης.

Εύλογες ήταν και οι αντιδράσεις χιλιάδων ανθρώπων που έμειναν στο έλεος του δρόμου, δίχως την παραμικρή επίσημη ενημέρωση για το πότε θα τελειώσει το μαρτύριό τους αλλά και δίχως οποιαδήποτε βοήθεια από το υποτιθέμενο «επιτελικό κράτος» ή πρόνοια για την τροφοδοσία τους ενώ περιμένουν επί ώρες καθηλωμένοι στα οχήματά τους…

Ενεργοποιήθηκαν, επίσης, τα ανοίγματα έκτακτης ανάγκης στο 60 χλμ. και 36 χλμ. -αντίστοιχα- της Ν.Ε.Ο., Αθηνών-Κορίνθου προκειμένου να οδηγηθούν τα οχήματα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, τα δε ακινητοποιημένα με αναστροφή κατευθυνθήκαν στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας αντίθετα, για να επιτευχθεί η αποφόρτιση.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρει:

«Χιλιάδες οδηγοί και ταξιδιώτες παραμένουν εγκλωβισμένοι για ώρες στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών. 

Όσο περνούν οι ώρες οι καταγγελίες πληθαίνουν για έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης. 

Όπως όλα δείχνουν η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί για ώρες, μέχρι να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η διαδικασία μετάγγισης του εύφλεκτου υλικού από το βυτιοφόρο. 

Οι αρχές οφείλουν τουλάχιστον να μεριμνήσουν, έστω και τώρα, για την τακτική ενημέρωση των εγκλωβισμένων και για την παροχή των αναγκαίων ειδών πρώτης ανάγκης, νερού και τροφίμων. 

Τα ερωτήματα είναι τεράστια για το πώς δεν αποφεύχθηκε έγκαιρα το μποτιλιάρισμα και η πολύωρη ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες. 

Το βέβαιο είναι ότι το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ανίκανο να προλάβει και να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις».

Η αντίδραση του ΚΚΕ

Έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου καταγγέλλει και το Γραφείο Τύπου της Κ.Ε., του Κ.Κ.Ε. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η μεγάλη ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, καθώς και στην παλαιά Εθνική, λόγω της πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο όχημα, χωρίς καμία ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουν να κινηθούν, αλλά και χωρίς καμία μέριμνα, τόσο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς όσο και από τη διαχειρίστρια εταιρεία, αναδεικνύει για ακόμα μία φορά την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων στους κατά τα άλλα γεμάτους διόδια αυτοκινητοδρόμους της χώρας.

«Τώρα πρέπει να ληφθεί κάθε μέριμνα για τους χιλιάδες οδηγούς και επιβάτες για όσο διάστημα παραμένουν εγκλωβισμένοι, σε συνδυασμό με τα άμεσα μέτρα για τον όσο πιο γρήγορο και ασφαλή απεγκλωβισμό τους. Παρεμβάσεις για το θέμα πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια και Χρήστος Τσοκάνης στο Α’ Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αττικής στα Μέγαρα».

Διακοπή δρομολογίων Προαστιακού

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train, τα δρομολόγια του Προαστιακού της γραμμής του Κιάτου, θα εκτελούνται στο τμήμα μεταξύ Πειραιάς – Μέγαρα – Πειραιάς, μέχρι νεοτέρας.

Η ανακοίνωση για τα δρομολόγια του Προαστιακού

Λόγω της φωτιάς στο βυτιοφόρο, ανακοινώθηκε πως τα δρομολόγια του Προαστιακού της γραμμής του Κιάτου, εκτελούνται μόνο στο τμήμα μεταξύ Πειραιάς – Μέγαρα – Πειραιάς, μέχρι νεοτέρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα