ΑΘΗΝΑ
11:03
|
28.04.2024
Δε συμφώνησαν ή δε θα συμμετάσχουν το Πράσινο Ακρωτήρι και χώρες με στρατιωτικές κυβερνήσεις όπως το Μαλί, η Μπουρκίνα Φάσο και η Γουινέα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπέρ της συμμετοχής σε μία στρατιωτική δύναμη επαγρύπνησης που θα είναι έτοιμη να επέμβει στρατιωτικά στο Νίγηρα, εάν χρειαστεί, με πρόσχημα την αποκατάσταση της έννομης τάξης δήλωσαν οι περισσότεροι υπουργοί Άμυνας και ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν σήμερα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του περιφερειακού οργανισμού στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Άκρα.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα, που επικαλέστηκε δηλώσεις του Επιτρόπου της ECOWAS, Αμπντέλ Φατού Μούσα, οι περισσότερες χώρες συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη δύναμη. Δε συμφώνησαν ή δε θα συμμετάσχουν το Πράσινο Ακρωτήρι και χώρες με στρατιωτικές κυβερνήσεις όπως το Μαλί, η Μπουρκίνα Φάσο και η Γουινέα (με πρωτεύουσα το Κόνακρι).

Αξιωματούχοι του περιφερειακού οργανισμού ECOWAS υποστήριξαν πως η καταφυγή σε αυτή την στρατιωτική δύναμη για πιθανή επέμβαση στο Νίγηρα θα δρομολογηθεί μόνον σαν «τελευταίο μέσο»  προκειμένου να αποκατασταθεί η κυβέρνηση του Προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ που ανατράπηκε με πραξικόπημα της Προεδρικής Φρουράς στις 26 Ιουλίου.

«Με όλα τα διαθέσιμα μέσα, η συνταγματική τάξη θα αποκατασταθεί στη χώρα», είπε στους αρχηγούς άμυνας χωρών-μελών, στέλεχος της ECOWAS, αναφέροντας παλαιότερες στρατιωτικές επεμβάσεις σε χώρες όπως η Γκάμπια και η Λιβερία, μόνο που αυτές είχαν γίνει πριν περίπου 30 χρόνια σε εντελώς διαφορετικό γεωπολιτικό περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον.

Επί του παρόντος, η Αφρικανική Ένωση δε συμφωνεί με το ριψοκίνδυνο σχέδιο ή την απειλή επέμβασης της  ECOWAS  στο Νίγηρα, αποφασίζοντας να μην υιοθετήσει μία τέτοια απόφαση κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του οργανισμού στην Αντίς Αμπέμπα.

Ανοικτό παράθυρο για αποκατάσταση συνταγματικής τάξης

Το απόγευμα το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο δηλώσεις Νιγηριανών μουφτήδων που συμμετείχαν σε αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε το Νίγηρα και συναντήθηκε στις 12 Αυγούστου με τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος μεταξύ των οποίων ο αρχηγός τους, στρατηγός Αμπντουραχμάν Τσιανί, μετέδωσε πως «σκοπεύουν να μεταβιβάσουν την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση στο κοντινό μέλλον» και πως είναι «ανοικτοί στο διάλογο δίχως προϋποθέσεις».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα