ΑΘΗΝΑ
14:04
|
03.05.2024
Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, οι Γερμανοί αγοράζουν το ισραηλινό πυραυλικό σύστημα Arrow-3 έναντι 3,5 δισ. δολαρίων.
Iκανό να αναχαιτίζει όπλα ακόμα και 100 χιλιόμετρα πάνω από την ατμόσφαιρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πράσινο φως για την πώληση του ισραηλινού πυραυλικού συστήματος Arrow-3 στην Γερμανία, έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σηματοδοτώντας την μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία που έχει υπογράψει ποτέ το Ισραήλ, τη στιγμή μάλιστα που μια σειρά δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν έλλειψη χερσαίων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, λόγω της μανιώδους ενίσχυσης με όπλα των ουκρανικών δυνάμεων εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Η συμφωνία, η οποία φέρεται να επικυρώθηκε τον περασμένο Απρίλη κατά τη συνάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 3,5 δισ. δολαρίων και ολοκληρώθηκε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ Βερολίνου και Τελ Αβίβ, που απαιτούσαν την συναίνεση των ΗΠΑ, καθώς είναι εταίρος στο πρόγραμμα Arrow, το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού από τον Ισραηλινό Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας (Israel Missile Defense Organization) και την Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας (Missile Defense Agency) των ΗΠΑ.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, χαιρέτισε την πρόοδο της πώλησης του συστήματος, λέγοντας ότι η έγκριση των ΗΠΑ αποτελεί «μια έκφραση εμπιστοσύνης στις εξαιρετικές δυνατότητες των αμυντικών βιομηχανιών του Ισραήλ».

«Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, η οποία θα συμβάλει στη συσσώρευση δυνάμεων και στην οικονομία του Ισραήλ. Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε Εβραίο ότι η Γερμανία αποκτά ισραηλινές αμυντικές δυνατότητες», επεσήμανε ο Γκάλαντ σε δηλώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, Ισραήλ και Γερμανία θα υπογράψουν Επιστολή Δέσμευσης, με αρχική πληρωμή 600 εκατ. δολαρίων, για να αρχίσουν οι διαδικασίες, ενώ το πλήρες συμβόλαιο θα είναι έτοιμο για υπογραφή μέχρι το τέλος του 2023. Η Γερμανία έχει δηλώσει πως αναμένει ότι η Πολεμική Αεροπορία της θα έχει παραλάβει τα Arrow-3 μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα