ΑΘΗΝΑ
14:16
|
28.04.2024
Με ψήφους και των Καταλανών του Κάρλες Πουτζδεμόν, εξελέγη η Φρανθίνα Αρμεγκόλ και ανοίγει στον Σάντσεθ τον δρόμο για κυβέρνηση μειοψηφίας.
Η υποψήφια του PSOE Φρανθίνα Αρμεγκόλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανθίνα Αρμεγκόλ, εξελέγη σήμερα πρόεδρος της ισπανικής Βουλής, λαμβάνοντας την υποστήριξη και του Junts per Catalunya (JxCat, Μαζί για την Καταλονία) του αυτοεξόριστου πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, προαλείφοντας πιθανή την υποστήριξη του καταλανικού κόμματος σε μια κυβέρνηση Σάντσεθ, παρότι τα ανταλλάγματα που ζητά είναι πολλά.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 23ης Ιουλίου, η προερχόμενη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πρώην πρόεδρος των Βαλεαρίδων, έλαβε 178 ψήφους από το Σοσιαλιστικό PSOE, το αριστερό Sumar, το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PVN), τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) και το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα, Junts.

H αντίπαλος της Αρμεγκόλ, Κούκα Γκαμάρα, συγκέντρωσε μόνο 139 ψήφους, από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), τη Λαϊκή Ένωση της Ναβαρραίας (UPN), και τον Συνασπισμό των Καναρίων Νήσων (CC).

Η σημερινή, υψηλής σημασίας ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας αποτελεί σαφή δείκτη για τις πιθανότητες που έχει ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, να σχηματίσει κυβέρνηση εξασφαλίζοντας την κοινοβουλευτική υποστήριξη μικρότερων κομμάτων.

To PSOE του Σάντσεθ, που μαζί με το Sumar διαθέτουν 152 έδρες, θα χρειαστεί τις 14 κοινοβουλευτικές ψήφους των καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων -Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (Esquerra Republicana de Catalunya-ERC) και του Junts- προκειμένου να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στη Βουλή που αποτελείται από 350 έδρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα