Αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ιαπωνία είναι σε θέση να ελέγξει την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν, μετά την τελευταία διαρροή μολυσμένων υδάτων από δεξαμενή στην κατεστραμμένη πυρηνική εγκατάσταση.
«Η τελευταία διαρροή νερού μολυσμένου με ραδιενεργές ουσίες, από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, εγείρει διεθνείς αμφιβολίες για το κατά πόσο η ιαπωνική Tokyo Electric Power Company (TEPCO) είναι σε θέση να ελέγχει τη διαδικασία απόρριψης», είπε ο Κινέζος διπλωμάτης, κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Η Κίνα καλεί ξανά την Ιαπωνία να αναγνωρίσει τις νόμιμες ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας και του ιαπωνικού λαού» εν μέσω σχεδίων της TEPCO να απελευθερώσει νερό από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό στον ωκεανό, τόνισε.
Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η TEPCO επιβεβαίωσε διαρροή νερού από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο, κάνοντας λόγο για δυσλειτουργία του σωλήνα, που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά επεξεργασμένου νερού.
Η εταιρεία διεξήγαγε έρευνα αφού ανιχνεύθηκαν υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα ραδιενεργού υλικού στο νερό της βροχής σε ανάχωμα γύρω από μια δεξαμενή αποθήκευσης, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Η επιθεώρηση διαπίστωσε ότι -ποσότητα νερού είχε διαρρεύσει από ρωγμές περίπου τεσσάρων εκατοστών σε έναν εύκαμπτο σωλήνα που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ραδιενεργών λυμάτων.
Στην περιοχή γύρω από τη δεξαμενή μετρήθηκαν έως και 67.000 μπεκερέλ τριτίου ανά λίτρο νερού, αρκετά πάνω από το όριο των 60.000 μπεκερέλ, όριο που έχει θέσει η ιαπωνική κυβέρνηση για την απελευθέρωση τριτίου στο περιβάλλον.
Η Ιαπωνία προετοιμάζεται να ξεκινήσει να απορρίπτει στον Ειρηνικό περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει καταστραφεί από το τσουνάμι, αλλά δεν έχει ακόμη αποκαλύψει την ημερομηνία.
Αν και η κυβέρνηση και μια διεθνής ρυθμιστική αρχή για τα πυρηνικά λένε ότι το σχέδιο είναι ασφαλές, ανησυχίες και έντονες διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί στις γειτονικές χώρες και την περιφερειακή αλιευτική βιομηχανία.