ΑΘΗΝΑ
07:57
|
06.05.2024
Οι ακτιβιστές απαιτούν από την Ιαπωνία να ακυρώσει το σχέδιό της για απελευθέρωση επεξεργασμένου αλλά ραδιενεργού νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες ακτιβιστές κατά των πυρηνικών διαμαρτυρήθηκαν την Τρίτη ζητώντας από την Ιαπωνία να ακυρώσει το σχέδιό της για απελευθέρωση επεξεργασμένου αλλά ραδιενεργού νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα που έχει υποστεί ζημιά από τσουνάμι στη θάλασσα. Το σχέδιο απελευθέρωσης του νερού μπορεί να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι.

«Μην πετάτε μολυσμένο νερό στη θάλασσα!» Οι διαδηλωτές φώναζαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Tokyo Electric Power Company Holding στο Τόκιο, κρατώντας πανό με τα αιτήματά τους όπως «Μην ρίχνετε πυρηνικά τον Ειρηνικό» και «Σταματήστε το μολυσμένο νερό».

Η εταιρεία κοινής ωφελείας που λειτουργεί το εργοστάσιο που καταστράφηκε το 2011 έχει σχεδόν ολοκληρώσει την κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την απελευθέρωση των τεράστιων ποσοτήτων νερού, η οποία εικάζεται ότι θα ξεκινήσει κάποια στιγμή μετά τον Ιούνιο.

«Ακόμη και μετά τη θεραπεία, κάποια ακτινοβολία παραμένει στο νερό», είπε ο Harumichi Saito, ένας ακτιβιστής από το Iwaki, μια πόλη νότια του εργοστασίου της Φουκουσίμα. «Είναι ένα έργο πολλών γενεών πολλών δεκαετιών που πρέπει να έχει τη δημόσια συναίνεση».

Το τσουνάμι και ο σεισμός στις 11 Μαρτίου 2011, κατέστρεψαν τα συστήματα ψύξης του εργοστασίου Φουκουσίμα, καταστρέφοντας τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες, προκαλώντας το νερό ψύξης τους να γίνει εξαιρετικά ραδιενεργό και να διαρρεύσει στα υπόγεια των κτιρίων. Το νερό συλλέγεται, επεξεργάζεται και αποθηκεύεται σε δεξαμενές που καλύπτουν μεγάλο μέρος της εγκατάστασης.

Η ιαπωνική κυβέρνηση και η TEPCO υποστηρίζουν ότι οι δεξαμενές πρέπει να αφαιρεθούν για να δημιουργηθεί χώρος για τον παροπλισμό του εργοστασίου και για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διαρροών σε περίπτωση άλλης καταστροφής.

Το σχέδιο αντιμετώπισε έντονες διαμαρτυρίες από τις τοπικές αλιευτικές κοινότητες που ανησυχούν για ζημιά στην ασφάλεια και τη φήμη. Οι γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, της Κίνας και των χωρών των νησιών του Ειρηνικού, έχουν διαμαρτυρηθεί.

Ιάπωνες αξιωματούχοι λένε ότι το νερό θα φιλτραριστεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα διεθνούς απελευθέρωσης και θα αραιωθεί περαιτέρω από μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού πριν απελευθερωθεί, καθιστώντας το αβλαβές. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι ο αντίκτυπος της μακροχρόνιας, χαμηλής δόσης έκθεσης στο τρίτιο και άλλα ραδιονουκλεΐδια στο περιβάλλον και στους ανθρώπους είναι ακόμη άγνωστος και η απελευθέρωση θα πρέπει να καθυστερήσει.

Αρκετοί ακτιβιστές από τη Νότια Κορέα συμμετείχαν στη συγκέντρωση της Τρίτης.

«Ο Ειρηνικός Ωκεανός δεν ανήκει στην Ιαπωνία. Ανήκει σε όλα τα έμβια όντα στον ωκεανό και σε όλους όσους εξαρτώνται από αυτό για τα προς το ζην», δήλωσε ο Kyoungsook Choi, συντονιστής του Korea Radiation Watch. «Είμαστε εδώ σήμερα για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ιαπωνία δεν έχει το δικαίωμα να ρίχνει το ραδιενεργό νερό».

Το Τόκιο και η Σεούλ συμφώνησαν πρόσφατα μια νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία να επισκεφθεί το εργοστάσιο στα τέλη Μαΐου για να παρακολουθήσει τις προετοιμασίες για την απελευθέρωση, καθώς οι δύο πλευρές εργάζονταν για να βελτιώσουν τους δεσμούς που είναι τεταμένοι από ιστορικές διαμάχες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα