ΑΘΗΝΑ
01:10
|
19.05.2024
Οι κάτοικοι του Παναμά κατευθύνονται στις κάλπες για γενικές εκλογές για να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο του έθνους.
Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Χοσέ Ραούλ Μουλίνο που φαίνεται με την εγγονή του Σοφία σε συγκέντρωση στην Πόλη του Παναμά, θεωρείται ο πιο αγαπημένος υποψήφιος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κάτοικοι του Παναμά κατευθύνονται στις κάλπες για γενικές εκλογές για να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο του έθνους και να ψηφίσουν εκατοντάδες νομοθέτες και αξιωματούχους, μεταδίδει το Al Jazeera.

Μετά από εβδομάδες προεκλογικών εκδηλώσεων, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος από τους οκτώ υποψηφίους είναι ο καλύτερος για να διορθώσει τα πιεστικά οικονομικά προβλήματα του Παναμά, να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και να αποκαταστήσει τη φήμη της χώρας ως επενδυτικού παραδείσου.

Κανένα κόμμα δεν προβλέπεται να κερδίσει τον έλεγχο του νομοθετικού σώματος, όπου οι 885 έδρες είναι προς αρπαγή.

Οι κάλπες είναι ανοιχτές για οκτώ ώρες από τις 7 π.μ. (12:00 GMT) για όσους έχουν δικαίωμα ψήφου.

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, πρώην υπουργός που παρέμεινε στην κάλπη μετά την απαγόρευση του υποψηφίου του, δημοφιλούς πρώην προέδρου Ρικάρντο Μαρτινέλι (2009-14), λόγω καταδίκης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Ο Μαρτινέλι κυριάρχησε σε μεγάλο μέρος της κούρσας, κάνοντας εκστρατεία για τον πρώην υποψήφιό του μέσα από την πρεσβεία της Νικαράγουας, όπου κατέφυγε στις 8 Φεβρουαρίου αφού έλαβε πολιτικό άσυλο.

Ο Μουλίνο έχει υποστηρίξει τη σύνδεσή του με τον πρώην πρόεδρο, που σπάνια έχει δει χωρίς το μπλε καπέλο του «Martinelli Mulino 2024» και υπόσχεται να βοηθήσει τον Μαρτινέλι εάν εκλεγεί. Υποσχέθηκε επίσης μια επιστροφή στη ζωντανή οικονομία που παρατηρήθηκε υπό τον Μαρτινέλι.

Ο Ρομούλο Ρούξ, στη δεύτερη προσπάθειά του να κερδίσει την προεδρία, και ο πρώην πρόεδρος Μάρτιν Τορίχος εναλλάσσονται μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης θέσης. Ακολουθεί ο Ρικάρντο Λομπανά, ο οποίος ήταν επίσης υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές, και ο σημερινός Αντιπρόεδρος Χοσέ Γκαμπριέλ Καρίζο.

Οι εκλογικοί κανόνες του Παναμά δεν απαιτούν δεύτερο γύρο, καθιστώντας το αποτέλεσμα της Κυριακής οριστικό. Οι εκστρατείες έχουν πει ότι θα στείλουν εθελοντές στις κάλπες για να επιβλέπουν την ψηφοφορία και να εξασφαλίσουν δίκαιες εκλογές.

Ο νικητής – ο οποίος υπηρετεί ως αρχηγός κράτους και πρωθυπουργός του Παναμά – αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιουλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα