ΑΘΗΝΑ
13:59
|
06.05.2024
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν, ότι οι αεροπορικές εταιρείες τους χρεώνουν ακριβά εισιτήρια, ενώ ταλαιπωρούνται στις ουρές.
Φωτιά στον Καναδά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι θυμωμένοι κάτοικοι του Γέλοουνάιφ απομακρύνθηκαν από τις γεμάτες πτήσεις εκκένωσης καθώς η πυρκαγιά πλήττει τη βόρεια καναδική πόλη. Οι αξιωματούχοι είπαν στους ανθρώπους που περίμεναν στις πολύωρες ουρές για να επιβιβαστούν σε πτήσεις την Πέμπτη να προσπαθήσουν ξανά την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Οι δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της χώρας αντιμετωπίζουν επίσης κριτική για την άνοδο των αεροπορικών ναύλων και την αναδιάρθρωση των τελών. Από την Πέμπτη, η φωτιά ήταν 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Γέλοουνάιφ.

Πρόκειται για μία από τις σχεδόν 240 πυρκαγιές που μαίνεται στις βορειοδυτικές περιοχές, οι οποίες κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ενώ η περιοχή είναι τεράστια και αραιοκατοικημένη, η πρωτεύουσά της, το Γέλοουνάιφ, φιλοξενεί περίπου 20.000 κατοίκους.

Την Πέμπτη, μια τεράστια ουρά ανθρώπων που περίμεναν να εγγραφούν για πτήσεις εκκένωσης είχε σχηματιστεί έξω από ένα τοπικό γυμνάσιο. Εν μέσω ελαφριάς βροχόπτωσης, αστυνομικό και στρατιωτικό προσωπικό μετακινήθηκε στη γραμμή, μοιράζοντας σνακ, νερό και καρέκλες.

Επιβάτες από το Yellowknife αποβιβάζονται μετά την εκκένωση από τις πυρκαγιές που απειλούν την πόλη Yellowknife των βορειοδυτικών εδαφών, στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας, στις 17 Αυγούστου 2023

Αλλά το απόγευμα η Έιμι Κένεντι, η διευθύντρια επικοινωνιών της κυβέρνησης, είπε ότι δεν θα μπορούσαν να πετάξουν περισσότερα από 400 άτομα από το Γέλοουνάιφ. «Κατανοούμε ότι αυτό είναι βαθιά απογοητευτικό για εκείνους που είναι στην ουρά για αρκετές ώρες και που θα χρειαστεί να ξαναπαραταχθούν αύριο».

Σε μια ενημέρωση το βράδυ της Πέμπτης, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 22 αεροπλάνα ήταν προγραμματισμένα για την Παρασκευή και 1.800 άτομα θα μπορούσαν να επιβιβαστούν σε αυτές τις πτήσεις. Δήλωσαν ότι περίπου 5.000 άνθρωποι πρέπει να φύγουν από το Γέλοουνάιφ αεροπορικώς. Οι ντόπιοι κατηγόρησαν την Air Canada και τη WestJet για διόγκωση των τιμών για πτήσεις εκτός πόλης καθώς και για αλλαγή χρεώσεων για ταξιδιώτες με επερχόμενες πτήσεις στο Γέλοουνάιφ. Σε μια δήλωση στο CBC News, ένας εκπρόσωπος της Air Canada είπε, ότι οι ναύλοι για τις απευθείας πτήσεις έχουν περιοριστεί και η αεροπορική εταιρεία διπλασιάζει επί του παρόντος τις τακτικές της πτήσεις στην πόλη.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «επιβάλλονται περιορισμοί στις πτήσεις λόγω των πυρκαγιών» και ότι η Air Canada ακύρωσε πτήσεις το Σάββατο. Η WestJet τόνισε, ότι είχε προσαρμόσει τους ναύλους για να αποφύγει την «κλιμάκωση των τιμών» και επίσης παραιτήθηκε από τα τέλη αλλαγής προγραμματισμού για άτομα που θα ταξιδέψουν στο Γέλοουνάιφ τις επόμενες πέντε ημέρες. Ζητήθηκε επίσης, από άλλες αεροπορικές εταιρείες να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δέκα χρόνια από τη σφαγή της Οδησσού: Όταν ο φασισμός επιβλήθηκε με αίμα και ατσάλι

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα