ΑΘΗΝΑ
23:27
|
30.04.2024
Έχει καταληφθεί αυθαίρετα από παράνομη επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς να εκτελείται το  πρωτόκολλο κατεδάφισης της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου.
Ρόδος, παραλία Αγίας Αγάθης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ακραία παραβατικότητα επιχείρησης στην παραλία της Αγίας Αγάθης στο Χαράκι Μαλώνας Ρόδου, που βρίσκεται στα όρια της Ζώνης Α΄ Απολύτου Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου καταγγέλλει με σημερινή ανακοίνωσή του το Δίκτυο Πολιτών Ομπρέλα Ρόδου για τη Προάσπιση του Δημόσιου Χώρου θέτοντας ερωτήματα σε αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες.

Όπως σημειώνει το δίκτυο, η συγκεκριμένη παραλία περιλαμβάνεται σε κατάλογο θέσεων αιγιαλού και παραλίας, που εξαιρούνται από την παραχώρηση χρήσης κατά την Κοινή Υπουργική Απόφαση 38609/2023 που εξεδόθη τον περασμένο Μάρτιο από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, στην ΚΥΑ 38609/2023 (ΦΕΚ 1432/B/10-03-2023) που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, παράρτημα της οποίας είναι η Απόφαση 43512/30-01-2023 (ΑΔΑ:99ΓΛ4653Π4-59Σ) της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, ρητώς ορίζεται ότι η παραλία της Αγίας Αγάθης εντός της Ζώνης Α’ Προστασίας στο Χαράκι Μαλώνας ανήκει στις περιοχές που εξαιρούνται από παραχώρηση για οποιαδήποτε χρήση.

Παρά την εξαίρεση της παραχώρησης χρήσης της συγκεκριμένης παραλίας και μολονότι αυτή δεν συμπεριλήφθηκε στις δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, έχει καταληφθεί αυθαίρετα από ομπρελοκαθίσματα για την παράνομη λειτουργία επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς ως σήμερα να εκτελείται το  πρωτόκολλο κατεδάφισης της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου.

‘Όπως καταγγέλλει το Δίκτυο  Πολιτών Ομπρέλα Ρόδου, καθημερινά η συγκεκριμένη επιχείρηση προσπαθεί να αποκλείσει τη χρήση της παραλίας από τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού που δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών τής.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη σύμφωνα με τις οποίες «κάθε παραβίαση της νομιμότητας στις παραλίες θα μας βρει απέναντι» καθώς και ότι «δε θα χαριστούμε σε κανέναν», το Δίκτυο ζητά επίσημα από το Υπουργείο, τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας και τη Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:

«Δεδομένου ότι η ανωτέρω επιχείρηση εκμεταλλεύεται δημόσιο χώρο με ξαπλώστρες – ομπρέλες, έχει τοποθετήσει δύο κοντέινερ που λειτουργούν ως καντίνα / εστιατόριο χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη σύμβαση παραχώρησης απλής χρήσης, ποιες συγκεκριμένες ενέργειες γίνονται σήμερα για την άμεση απομάκρυνσή της;»

Το Δίκτυο Πολιτών Ομπρέλα ρωτά, επίσης, την αρμόδια υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τι σκοπεύει να κάνει για το γεγονός πως παραβιάζεται η συγκεκριμένη παραλία παράνομα με τραγικές συνέπειες για την αρχαιολογική ζώνη Α’ απολύτου προστασίας,  «πέρα από τα σήματα διακοπής που γνωρίζουμε ότι έχουν εκδοθεί, χωρίς όμως απολύτως κανένα αποτέλεσμα έως σήμερα».

Το Δίκτυο ρωτά επίσης και τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρόδου και τον Δήμαρχο Ρόδου σε τι ενέργειες έχουν προβεί για να ελέγξουν το καθεστώς λειτουργίας της επιχείρησης.

Ρωτά επίσης την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου πότε, επιτέλους, θα εφαρμοστεί το πρωτόκολλο κατεδάφισης της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου.

«Υπενθυμίζουμε τέλος, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν δημόσια αγαθά που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους, καθώς αυτοί διαφυλάσσουν το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη πρόσβαση και ακώλυτη χρήση τους. Δεν αποδεχόμαστε να γίνουμε «ξένοι» στον τόπο μας» τονίζει το Δίκτυο Πολιτών ΟΜΠΡΕΛΑ και καταλήγει:

«Παραμένουμε στη διάθεση κάθε φορέα, κάθε αρχής, των πέντε βουλευτών Δωδεκανήσου, κάθε πολιτικού κόμματος, κάθε αυτοδιοικητικής παράταξης και κάθε συλλογικού φορέα για συνεργασία επί του θέματος.

 Το δίκτυο ΟΜΠΡΕΛΑ και οι πολίτες της Ρόδου συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας για την προάσπιση του δημόσιου χώρου και την τήρηση της νομιμότητας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα