Μια μεγάλη νίκη κέρδισαν οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Καλαμιάς του δήμου Κοζάνης, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης, έκρινε υπέρ τους, στην υπόθεση εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν κατά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου στο χωριό τους.
Η απόφαση στηρίζεται στο Προεδρικό διάταγμα 2/13-3-1981 το οποίο ορίζει ότι στους προ του 1923 οικισμούς απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων καθώς συνιστά ανεπίτρεπτη προσβολή του ζωτικού χώρου και συνεπακόλουθα της προσωπικότητας των κατοίκων.
Ο Στέργιος Κατσέλας, δικηγόρος των κατοίκων της Καλαμιάς μιλώντας στον kozanlife.gr τόνισε ότι «επί της ουσίας ο βασικός ισχυρισμός των κατοίκων της Καλαμιάς έγινε δεκτός σε ένα τόσο κρίσιμο και λεπτό ζήτημα, ενώ οποιεσδήποτε τυχόν δικονομικές δυσκολίες που προέκυψαν στο δικαστήριο μπορούν να αντιμετωπιστούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
Έκανε δε λόγο για μια «απόφαση σταθμό» για τους κατοίκους της Καλαμιάς, καθώς θα αλλάξει το σχεδιασμό των υπό εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή και θα αποτελέσει οδηγό «για την προστασία του ζωτικού χώρου των τοπικών κοινοτήτων και επαγγελματικών δραστηριοτήτων που σε άλλη περίπτωση θα είχαν υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα».
Πρόθεση της πολυεθνικής Lightsource BP ήταν η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου που θα περικύκλωνε το χωριό και θα καταλάμβανε μια έκταση 730 στρεμμάτων – όταν όλο το χωριό είναι 200 στρέμματα μαζί με τα χωράφια- ενώ θα απείχε μόλις 6 μέτρα από το πιο κοντινό σπίτι.
Τα σχέδια είχαν προκαλέσει αντιδράσεις με καθημερινές διαμαρτυρίες τον περασμένο Μάιο, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για συνθήκες ασφυξίας για το χωριό, και κίνδυνο για την εναπομείνασα κτηνοτροφική δραστηριότητα. Μία μάλιστα από τις κινητοποιήσεις τους δέχθηκε και την άγρια αστυνομική καταστολή με έξι συλλήψεις και έναν τραυματία.
Παρά τη δικαστική απόφαση που οι κάτοικοι υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό, οι δικηγόροι τους ετοιμάζουν και προσφυγή στο ΣτΕ, η οποία αναμένεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο, έχοντας στο επίκεντρο τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μια σειρά τεχνικών ζητημάτων που διαφαίνεται ότι πάσχουν νομιμότητας.