ΑΘΗΝΑ
12:59
|
01.05.2024
Σε βάρος της είχαν απαγγελθεί 22 κατηγορίες, επτά για ανθρωποκτονία και 15 για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 10 βρεφών.
Λούσι Λέτμπι, η νοσοκόμα-δολοφόνος της Βρετανίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθεί η ποινή σε βάρος της (σήμερα) 33χρονης νοσηλεύτριας Λούσι Λέτμπι που σκότωσε τουλάχιστον επτά βρέφη και αποπειράθηκε να σκοτώσει άλλα 10 από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Ιούλιο του 2016 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Countess of Chester, στην ομώνυμη πόλη, στη βορειοδυτική Αγγλία.

Κλείνοντας την 10μηνη δίκη, η κατηγορούσα αρχή την χαρακτήρισε σήμερα «ψυχρή, μεθοδική, στυγνή και επίμονη». Σε βάρος της είχαν απαγγελθεί 22 κατηγορίες, επτά για ανθρωποκτονία και 15 για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 10 βρεφών.

Ο θάνατος των νεογνών καταγραφόταν ορισμένες φορές μέσα σε διάστημα λίγων ωρών ο ένας από τον άλλον. Δέκα άλλα νεογνά βρέθηκαν κοντά στο θάνατο, πάλι χωρίς προφανή αιτία, αλλά σώθηκαν.

Hospital bosses were warned on several occasions about the worrying spike in infant deaths on the neonatal ward - and the link with Letby. But a court heard these warnings were 'fobbed off'. Pictured is the  Countess of Chester Hospital's neonatal unit

Καθώς οι γιατροί δεν μπόρεσαν να βρουν ιατρικό λόγο για τους θανάτους, κλήθηκε η αστυνομία. Μετά από μακρά έρευνα, η Λέτμπι, η οποία είχε εμπλακεί στη φροντίδα των μωρών, ταυτοποιήθηκε ως η «συνεχής κακόβουλη παρουσία όταν τα πράγματα πήγαιναν προς το χειρότερο», τόνισε ο εισαγγελέας Νικ Τζόνσον.

Ήταν το μόνο μέλος του ιατρικού προσωπικού που βρισκόταν ακόμη σε υπηρεσία κατά τη διάρκεια της επιδείνωσης της υγείας των νεογνών στο νοσοκομείο, είχε επισημάνει ο δικαστής Τζέιμς Γκος, πριν οι 12 ένορκοι αρχίσουν να συζητούν την υπόθεση στις 10 Ιουλίου.

«Πίστεψέ με, είμαι νοσοκόμα»

Η Λούσι Λέτμπι μεταφέρθηκε τον Ιούνιο του 2016 σε τμήμα διοίκησης.

Φωτογραφίες της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μια χαρούμενη και χαμογελαστή γυναίκα με πολυάσχολη κοινωνική ζωή, και σε μια φωτογραφία φαινόταν να αγκαλιάζει ένα μωρό. Όμως, καθώς τα στοιχεία των ερευνών ερχόντουσαν στο φως, στη δίκη της η Λέτμπι αποδείχθηκε μια αποφασισμένη δολοφόνος.

Συνελήφθη για πρώτη φορά το 2018 και στη συνέχεια το 2019, και φυλακίστηκε τον Νοέμβριο του 2020.

Στο σπίτι της μετά τη σύλληψή της, αστυνομικοί ερευνητές βρήκαν χαρτιά και ιατρικά σημειώματα με αναφορές στα παιδιά που εμπλέκονταν στην υπόθεση. Έκανε έρευνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους γονείς και τις οικογένειες των δολοφονηθέντων βρεφών.

Κάποιες από τις χειρόγραφες σημειώσεις της έγραφαν: «Τα σκότωσα επίτηδες γιατί δεν είμαι αρκετά καλή για να τα φροντίζω», έγραφε ένα χειρόγραφο σημείωμα που εντόπισαν αστυνομικοί όταν έκαναν έρευνα στο σπίτι της μετά τη σύλληψή της. «Είμαι ένας φρικτός, διαβολικός άνθρωπος», έγραφε. «ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΒΟΛΙΚΗ, ΕΓΩ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΑΥΤΟ».

Στη δίκη της όμως, η κατά συρροήν βρεφοκτόνος θα δήλωνε αθώα.

Στην κατάθεσή της έκλαψε, λέγοντας ότι ποτέ της δεν επιχείρησε να βλάψει βρέφη και ότι ήθελε μόνο να τα φροντίσει, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε επαρκές προσωπικό στους θαλάμους και ότι οι βρώμικες συνθήκες ενδέχεται να ήταν ένας από τους παράγοντες των θανάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα