ΑΘΗΝΑ
03:18
|
05.05.2024
Ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν συναντήθηκε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν την Παρασκευή στη Τζέντα.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν (αριστερά) γίνεται δεκτός από τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (δεξιά) στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας στις 18 Αυγούστου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν συζήτησε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν τρόπους ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια συνάντησης την Παρασκευή στη Τζέντα, μεταδίδει το Middle East Monitor.

Κατά τη συνάντηση, συζήτησαν τις σχέσεις μεταξύ του Βασιλείου και του Ιράν, τις μελλοντικές ευκαιρίες συνεργασίας και τις εξελίξεις στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή, σύμφωνα με το Σαουδικό Πρακτορείο Τύπου (SPA).

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μοιράστηκε ότι: «Οι συζητήσεις ήταν ειλικρινείς, επωφελείς και παραγωγικές». Επίσης, μετέφερε τους χαιρετισμούς και την εκτίμηση του Ιρανού Προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι στον Θεματοφύλακα των δύο Ιερών Τζαμιών, βασιλιά Σαλμάμ Μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ-Σαουντ και στον διάδοχο του θρόνου.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ Μπιν Φαρχαν επιβεβαίωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του ότι η επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν είναι ένα κομβικό σημείο για την ασφάλεια στην περιοχή.

Τόνισε επίσης τη φιλοδοξία του Βασιλείου να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με την Τεχεράνη, προσθέτοντας ότι η επιθυμία να βελτιωθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών είναι σοβαρή και ειλικρινής.

Ο Αμπντολαχιάν σημείωσε: «Εκτιμούμε τον ρόλο του Βασιλείου στην περιοχή. Μπορούμε να συνεργαστούμε με τη Σαουδική Αραβία για την άμεση επίλυση προβλημάτων στην περιοχή».

Επεσήμανε επίσης ότι οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και σημειώνουν πρόοδο. Ο Αμπντολαχιάν τόνισε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να αναπτύξει και να ενισχύσει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία.

Στις 10 Μαρτίου, οι δύο χώρες συμφώνησαν στο Πεκίνο να επαναλάβουν τις διπλωματικές σχέσεις που είχαν διακοπεί από το 2016, να ανοίξουν ξανά τις διπλωματικές τους αποστολές και να ενεργοποιήσουν τη συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που υπεγράφη μεταξύ τους το 2001.

Αργότερα, η Τεχεράνη διόρισε τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών Αλιρεζά Ενανγιατί ως νέο πρεσβευτή της στο Βασίλειο, περίπου δύο μήνες μετά την ανακοίνωση της επανέναρξης των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών.

Τον Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάν Μπιν Φαρχάν μετέβη στην Τεχεράνη για επίσημη επίσκεψη, κατά την οποία συνάντησε τον Ιρανό Πρόεδρο Ραΐσι και τόνισε ότι η Τεχεράνη διευκόλυνε την επιστροφή των διπλωματικών αποστολών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα