ΑΘΗΝΑ
16:08
|
27.04.2024
Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ προέβλεψε «καταστροφικές και απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες» για τη χερσόνησο και τις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο τυφώνας Χίλαρι (δεξιά) στα ανοιχτά των ακτών του Ειρηνικού του Μεξικού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο τυφώνας Χίλαρι κατευθύνθηκε προς τη Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού το Σάββατο, καθώς το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ προέβλεψε «καταστροφικές και απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες» για τη χερσόνησο και τις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπου προβλέπεται να γίνει τροπική καταιγίδα την Κυριακή, αναφέρει το Associated Press.

Οι αξιωματούχοι μέχρι το Βορρά ως το Λος Άντζελες προσπάθησαν να βγάλουν τους άστεγους από τους δρόμους, να δημιουργήσουν καταφύγια και να προετοιμαστούν για εκκενώσεις.

Ο Χίλαρι αναμένεται να οργώσει στη μεξικανική χερσόνησο το βράδυ του Σαββάτου και στη συνέχεια να εκτιναχθεί προς τα βόρεια και να μπει στα βιβλία της ιστορίας ως η πρώτη τροπική καταιγίδα που έπληξε τη Νότια Καλιφόρνια εδώ και 84 χρόνια.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ εξέδωσε μια παρακολούθηση τροπικών καταιγίδων για μια ευρεία περιοχή της Νότιας Καλιφόρνια από τις ακτές του Ειρηνικού έως τα εσωτερικά βουνά και τις ερήμους. Οι αξιωματούχοι μίλησαν για σχέδια εκκένωσης για το νησί Καταλίνα της Καλιφόρνια.

«Δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς – με γνωρίζω ιδιαίτερα – δεν πίστευε ποτέ ότι θα στεκόμουν εδώ μιλώντας για έναν τυφώνα ή μια τροπική καταιγίδα», δήλωσε η Τζάνις Χαν, πρόεδρος του Συμβουλίου Εποπτών της Κομητείας του Λος Άντζελες.

Αφού κέρδισε γρήγορα δύναμη νωρίς την Παρασκευή, ο Χίλαρι επιβράδυνε λίγο αργότερα μέσα στην ημέρα, αλλά παρέμεινε ένας σημαντικός τυφώνας κατηγορίας 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου με μέγιστους παρατεταμένους ανέμους 215 km/h, χαμηλότερα από τα 230 kph.

Νωρίς το Σάββατο, η καταιγίδα είχε επίκεντρο περίπου 390 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του νότιου άκρου της χερσονήσου Baja. Κινούνταν βόρεια-βορειοδυτικά με 20 km/h και αναμενόταν να στρίψει περισσότερο προς τα βόρεια και να ανεβάσει ταχύτητα.

Η πιο πρόσφατη πορεία πρόβλεψης έδειξε ότι ο Χίλαρι έφτασε στην ξηρά κατά μήκος μιας αραιοκατοικημένης περιοχής της χερσονήσου Baja σε ένα σημείο περίπου 330 χιλιόμετρα νότια της πόλης-λιμάνι της Ensenada του Ειρηνικού.

Στη συνέχεια, αναμένεται να συνεχίσει προς τα βόρεια, προκαλώντας φόβους ότι οι έντονες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν επικίνδυνες πλημμύρες στη συνοριακή πόλη Τιχουάνα, όπου πολλά σπίτια στην πόλη των 1,9 εκατομμυρίων είναι επισφαλώς προσκολλημένα σε απότομες πλαγιές.

Ο δήμαρχος Μονσεράτ Καμπαλέρο Ραμίρεζ είπε ότι η πόλη δημιουργεί τέσσερα καταφύγια σε ζώνες υψηλού κινδύνου και προειδοποιεί τους ανθρώπους σε επικίνδυνες ζώνες.

«Είμαστε μια ευάλωτη πόλη που βρίσκεται σε ένα από τα πιο δημοφιλή σύνορα στον κόσμο και λόγω του τοπίου μας», είπε.

Η ανησυχία αυξανόταν και στις ΗΠΑ.

Η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων έκλεισε το Εθνικό Πάρκο Joshua Tree και το Εθνικό Πάρκο Mojave για να αποτρέψει τον αποκλεισμό των ανθρώπων εν μέσω πλημμύρας. Πόλεις σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Αριζόνα, πρόσφεραν σάκους άμμου για να προστατεύσουν τις ιδιοκτησίες από τις πλημμύρες. Η Major League Baseball επαναπρογραμμάτισε τρεις Κυριακάτικους αγώνες στη Νότια Καλιφόρνια, μεταφέροντάς τους για το Σάββατο ως μέρος των split-doubleheaders.

Βοηθοί του Τμήματος Σερίφη του Λος Άντζελες βγήκαν στους δρόμους για να προτρέψουν τους άστεγους που ζουν σε κοίτες ποταμών να αναζητήσουν καταφύγιο. Οι αρχές της πόλης κανόνιζαν τρόφιμα, κούνιες και καταφύγια για τους ανθρώπους που τα χρειάζονταν.

Η SpaceX καθυστέρησε την εκτόξευση ενός δορυφορικού πυραύλου από μια βάση στην κεντρική ακτή της Καλιφόρνια τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα. Η εταιρεία είπε ότι οι συνθήκες στον Ειρηνικό θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ένα σκάφος να ανακτήσει τον ενισχυτή πυραύλων.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης είχε προ-τοποθετήσει προσωπικό και προμήθειες στην περιοχή.

«Προτρέπω όλους, όλους στο μονοπάτι αυτής της καταιγίδας, να λάβουν προφυλάξεις και να ακούσουν την καθοδήγηση των κρατικών και τοπικών αξιωματούχων», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους την Παρασκευή στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου συναντάται με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Οι αξιωματούχοι στη Νότια Καλιφόρνια ενίσχυαν εκ νέου άμμους, που κατασκευάστηκαν για να προστατεύουν τις παράκτιες κοινότητες χαμηλού υψομέτρου από το χειμερινό σέρφινγκ, όπως στην παραλία Χάντινγκτον, η οποία αυτοαποκαλείται «Σερφ Πόλη των ΗΠΑ».

Στην κοντινή παραλία Newport, ο Τάνερ Άτκινσον περίμενε σε μια σειρά οχημάτων για δωρεάν σάκους άμμου σε ένα σημείο διανομής της πόλης.

«Πολλοί άνθρωποι εδώ είναι ενθουσιασμένοι επειδή τα κύματα θα γίνουν αρκετά βαριά», είπε ο Άτκινσον. «Αλλά θέλω να πω, θα βρέξει, οπότε συνήθως υπάρχουν πλημμύρες και κατολισθήσεις και τέτοια πράγματα».

Μερικά σχολεία στο Κάμπο Σαν Λούκας προετοιμάζονταν ως προσωρινά καταφύγια και στη Λα Παζ, τη γραφική πρωτεύουσα της πολιτείας Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ στη Θάλασσα του Κορτέζ, η αστυνομία περιπολούσε κλειστές παραλίες για να κρατήσει τους κολυμβητές μακριά από το σερφάρισμα. Τα σχολεία έκλεισαν σε πέντε δήμους.

Ήταν ολοένα και πιο πιθανό ότι ο Χίλαρι θα έφτανε στην Καλιφόρνια την Κυριακή, ενώ βρισκόταν ακόμα σε τροπική καταιγίδα, αν και η εκτεταμένη βροχή αναμενόταν να ξεκινήσει ήδη από το Σάββατο, δήλωσε το γραφείο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Σαν Ντιέγκο.

Αξιωματούχοι του τυφώνα είπαν ότι η καταιγίδα θα μπορούσε να φέρει έντονες βροχοπτώσεις στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, ρίχνοντας 8 έως 15 εκατοστά κατά τόπους, με μεμονωμένες ποσότητες έως και 25 εκατοστά, σε περιοχές της νότιας Καλιφόρνια και της νότιας Νεβάδα.

«Δύο έως τρεις ίντσες βροχοπτώσεων στη Νότια Καλιφόρνια είναι ανήκουστες» για αυτή την εποχή του χρόνου, δήλωσε η Κρίστεν Κορμποσιέρο, ατμοσφαιρικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Όλμπανι που ειδικεύεται στους τυφώνες του Ειρηνικού. «Αυτή είναι μια ολόκληρη καλοκαιρινή και φθινοπωρινή ποσότητα βροχής που έρχεται σε πιθανώς 6 έως 12 ώρες».

Η περιοχή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει βροχές που παρουσιάζονται μία φορά τον αιώνα και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Νεβάδα να σπάσει το ρεκόρ βροχοπτώσεων όλων των εποχών, δήλωσε ο μετεωρολόγος Τζεφ Μάστερς της Yale Climate Connections και πρώην κυβερνητικός μετεωρολόγος τυφώνων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα