ΑΘΗΝΑ
02:55
|
10.05.2024
Οι πολίτες της Γουατεμάλας άρχισαν να ψηφίζουν την Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ένα άτομο ψηφίζει σε ένα εκλογικό τμήμα κατά τη διάρκεια του επαναληπτικού γύρου των προεδρικών εκλογών, στην πόλη της Γουατεμάλας, Γουατεμάλα, 20 Αυγούστου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πολίτες της Γουατεμάλας άρχισαν να ψηφίζουν την Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που πολλοί ελπίζουν ότι θα ανατρέψει τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση υπό τις πρόσφατες κυβερνήσεις, αναφέρει το Reuters.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν προβλέψει ότι ο Μπερνάρντο Αρεβάλο, ένας προοδευτικός υποψήφιος που τρέχει με ένα μήνυμα κατά της διαφθοράς, θα κατατροπώσει το στέλεχος του κατεστημένου και πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες. Αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια νέα εποχή μετά από εκτεταμένες καταγγελίες για διαφθορά και υφέρποντα αυταρχισμό τα τελευταία χρόνια.

Ο νέος πρόεδρος της Γουατεμάλας θα αναλάβει την εξουσία καθώς η βία και η επισιτιστική ανασφάλεια ταράζουν τη χώρα, πυροδοτώντας νέα κύματα μετανάστευσης. Οι κάτοικοι της Γουατεμάλας αντιπροσωπεύουν πλέον τον μεγαλύτερο αριθμό Κεντροαμερικανών που επιδιώκουν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θα ήθελα να κερδίσει ο Αρεβάλο γιατί δεν είναι μιά απ’ τα ίδια», είπε η Βερόνικα Κάμπος, μια 58χρονη υπάλληλος γραφείου, αφού ψήφισε την Κυριακή. «Είμαστε σε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο. Κάναμε λάθος τόσες φορές που πιστεύαμε στους ίδιους πολιτικούς».

Οι εκλογές παρακολουθούνται στενά από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού η προεκλογική εκστρατεία αμαυρώθηκε από προσπάθειες ορισμένων αξιωματούχων να απομακρύνουν τον Αρεβάλο και το κόμμα του Semilla από την κούρσα.

Η έκπληξή που έκανε κατακτώντας τη δεύτερη θέση στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου του Ιουνίου προκάλεσε εκκλήσεις από τους αντιπάλους για επανακαταμέτρηση που καθυστέρησε τα επίσημα αποτελέσματα. Το κόμμα του ανεστάλη για λίγο μετά από αίτημα εισαγγελέα προτού το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ακυρώσει την απαγόρευση.

Το πολιτικό μπρος-πίσω έχει βάλει ορισμένους ψηφοφόρους σε αναμμένα κάρβουνα για πιθανά προβλήματα κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου, τα οποία ο Αρεβάλο δήλωσε δημόσια ότι αναμένει.

«Ελπίζω να είναι όλα ήρεμα, να νικήσει η δημοκρατία, να μην υπάρχει απάτη ή πολιτικά ζητήματα… και η χώρα μας να προχωρήσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», είπε ο Αρντέμ Βιλαγράν, 58 ετών, έμπορος στην πόλη της Γουατεμάλας.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Αλεχάντρο Τζιαματέι έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει μια εύρυθμη ψηφοφορία και μετάβαση της εξουσίας.

Ωστόσο, πολλοί πολίτες παραμένουν δύσπιστοι, καθώς είδαν την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια να διώχνει ανακριτές από ένα όργανο κατά της διαφθοράς που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και να στοχεύει δικαστές και αγωνιστές κατά της διαφθοράς, πολλοί από τους οποίους διέφυγαν στην εξορία.

Ο γενικός εισαγγελέας που ζήτησε την αναστολή της Semilla είχε προηγουμένως προστεθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στη λίστα Engel με «διεφθαρμένους και αντιδημοκρατικούς παράγοντες».

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών είπε ότι μια ομάδα 86 εκλογικών παρατηρητών βρισκόταν στη χώρα.

«Είναι σημαντικό οι πολίτες να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα με πλήρεις εγγυήσεις και να γίνονται σεβαστές οι εκφράσεις τους», δήλωσε το Σάββατο ο Ελάντιο Λοϊζάγκα, επικεφαλής της αποστολής του OAS στη Γουατεμάλα.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 6 μ.μ. τοπική ώρα (12 π.μ. GMT).

Ο εκλεγμένος πρόεδρος θα πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 14 Ιανουαρίου, αν και οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι οι μήνες μετά την ψηφοφορία ενδέχεται να δουν προκλήσεις για το αποτέλεσμα.

Ο Διευθυντής Πολιτικής Έρικ Όλσον του Διεθνούς Ιδρύματος του Σιάτλ, το οποίο εστιάζει στην Κεντρική Αμερική, είπε ότι ο ΟΑΚ και οι Ηνωμένες Πολιτείες το βλέπουν αυτό ως κίνδυνο.

«Είναι πολύς καιρός για να γίνουν προσπάθειες όχι μόνο να αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα αλλά και η νομιμότητα του νικητή κόμματος», πρόσθεσε ο Όλσον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα