ΑΘΗΝΑ
10:57
|
03.05.2024
Το Ιράν φέρεται να έχει σταματήσει τη ροή του ποταμού Little Zap προς το γειτονικό Ιράκ.
Άποψη του ποταμού Little Zab στη Σουλεϊμανίγια, Ιράκ στις 5 Σεπτεμβρίου 2022
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν φέρεται να έχει σταματήσει τη ροή του ποταμού Little Zap προς το γειτονικό Ιράκ, το οποίο ήδη ταλαιπωρείται από την ξηρασία και την ερημοποίηση, δήλωσε Ιρακινός αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το Middle East Monitor.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η κίνηση του Ιράν έχει προκαλέσει περιοδικές περικοπές στη στάθμη των υδάτων των ζωτικών ποταμών Τίγρη και Ευφράτη στο Ιράκ.

Η έκθεση, επικαλούμενη τον Σελάμ Ομέρ, διευθυντή του Τμήματος Υδάτων της Περιφέρειας Ράνια στην επαρχία Σουλεϊμανίγια στην περιοχή Κουρδιστάν του Ιράκ, ανέφερε ότι «η μονομερής πράξη της Τεχεράνης να περιορίσει τη ροή του νερού για παρατεταμένες περιόδους, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς να παρέχει καμία αιτιολόγηση ή εκ των προτέρων, βύθισε το Ιράκ σε μια ακόμη πιο επισφαλή κατάσταση».

«Οι αναφορές δείχνουν ότι η στάθμη του νερού στο φράγμα Ντουκάν (το μεγαλύτερο φράγμα στην κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του Ιράκ) υποχωρούσε κατά επτά εκατοστά καθημερινά λόγω της διακοπής του νερού από το Ιράν», είπε ο Ομέρ.

«Αντιμετωπίζουμε μια τρομερή κρίση, ιδιαίτερα όσον αφορά την παροχή πόσιμου νερού. Η διακοπή της ροής του νερού από το Ιράν έχει άμεσες επιπτώσεις στις πόλεις Qaladze και Ranya του Ιράκ, με επιπτώσεις που επεκτείνονται σε γειτονικές περιοχές», πρόσθεσε.

Ο ποταμός Little Zap, που πηγάζει από το Ιράν, ρέει στη Σουλεϊμανίγια πριν πάρει το δρόμο του προς το Κιρκούκ και την καρδιά του Ιράκ, παρέχοντας σανίδα σωτηρίας για ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Ο αξιωματούχος είπε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι στην πόλη Qaladze βασίζονται αποκλειστικά στη ροή του νερού του ποταμού.

Το Ιράκ, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις νερού που αποδίδονται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του ανάντη φράγματος στην Τουρκία και στο Ιράν και την κλιματική αλλαγή, προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τα αποθέματα νερού του είναι στα «χαμηλότερα» στην ιστορία της χώρας, μειωμένα κατά 50 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος .

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα από τους θεατές

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα