ΑΘΗΝΑ
09:41
|
03.05.2024
ΟΗΕ, ΗΠΑ και Γερμανία έχουν ως τώρα εκφράσει βαθιά ανησυχία για τις σοβαρές καταγγελίες σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας.
Οι καταγγελίες αναφέρουν τις εν ψυχρώ εκτελέσεις εκατοντάδων Αιθιόπων μεταναστών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολύ ανησυχητική χαρακτήρισε απόψε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, τις σοβαρές καταγγελίες που συμπεριλαμβάνονται σε έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) σε βάρος των αρχών της Σαουδικής Αραβίας με θύματα πολλές εκατοντάδες Αιθίοπες μετανάστες.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ωστόσο παρατήρησε πως είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν αυτοί οι ισχυρισμοί, προσθέτοντας:

Ξέρω ότι το γραφείο μας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ενήμερο για την κατάσταση και είχε επαφές, αλλά είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να επιβεβαιώσουν την κατάσταση στα σύνορα…Το να εμποδίζονται οι μετανάστες με την κάννη ενός όπλου είναι απαράδεκτο.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, εκφράζοντας και αυτές έντονη ανησυχία για την έκθεση της ΜΚΟ Human Rights Watch (HRW).

“Καλούμε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να διενεργήσουν ενδελεχή και διαφανή έρευνα και να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου”, πρόσθεσε σήμερα χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι διαδρομές του θανάτου που αντιμετωπίζουν Αιθίοπες μετανάστες και πρόσφυγες για μία δουλειά στη Σαουδική Αραβία.

Σε έκθεσή του, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι Σαουδάραβες συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον Αιθιόπων που διέσχιζαν τα σύνορα Σαουδικής Αραβίας-Υεμένης, σκοτώνοντας εκατοντάδες – ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά.

Η έκθεση αναφέρεται σε περιστατικά που φέρεται να έγιναν στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουνίου 2023, υπογραμμίζοντας ότι οι έρευνες δείχνουν πως οι δολοφονίες στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζονται.

Οι σαουδαραβικές αρχές υποστήριξαν, από την πλευρά τους, ότι οι κατηγορίες είναι “αβάσιμες” και “δεν στηρίζονται σε αξιόπιστες πηγές”.

Ανησυχία εκφράζει η Γερμανία

Ανησυχούμε πολύ μετά τους σοβαρούς ισχυρισμούς που περιέχονται στην έκθεση, δήλωσε αργότερα και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο αναφερόμενος στην έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε δικό της πόρισμα σχετικά με τις ανθρωποκτονίες που αναφέρονται στην έκθεση του HRW.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα