ΑΘΗΝΑ
17:11
|
27.04.2024
Με ποσοστό 59%, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος είναι ο απροσδόκητος νικητής στις εκλογές-θρίλερ της Γουατεμάλας.
Ο νικητής των προεδρικών εκλογών της Γουατεμάλας, Μπερνάρντο Αρέβαλο, κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των εκλογικών αναμετρήσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο σταυροφόρος κατά της διαφθοράς Μπερνάρντο Αρέβαλο ψηφίστηκε ο νέος πρόεδρος της Γουατεμάλας την Κυριακή, με βάση την καταμέτρηση της εφορευτικής επιτροπής, του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE), στο 95% των εγκύρων ψηφοδελτίων. Πρόκειται για μια νίκη που μέχρι πρόσφατα φαινόταν αδύνατη και για την οποία πολλοί ψηφοφόροι ελπίζουν ότι θα δώσει τέλος σε χρόνια διακυβέρνησης όπου οι καταγγελίες για δωροδοκία και αυταρχισμό διαδέχονται η μία την άλλη.

Ο Αρέβαλο, ένας 64χρονος πρώην διπλωμάτης και γιος πρώην προέδρου, είχε προβάδισμα 59% έως 37% έναντι της πρώην πρώτης κυρίας Σάντρα Τόρες με καταμετρημένο το 99% των ψήφων.

Η αντίπαλός του, η Σάντρα Τόρες, ηττήθηκε και την τέταρτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία, καθώς έλαβε το 36% των ψήφων, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση.

Η νίκη του έρχεται σε καιρούς που η βία και η επισιτιστική κρίση ταράζουν τη χώρα, προκαλώντας νέα κύματα μετανάστευσης. Οι πολίτες της Γουατεμάλας αντιπροσωπεύουν πλέον τον μεγαλύτερο αριθμό Κεντροαμερικανών που επιδιώκουν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αρέβαλο έχει ορκιστεί να «εκκαθαρίσει τα ιδρύματα που επιλέγονται από τους διεφθαρμένους» και να δεσμεύσει τους πολίτες σε αυτό που αποκαλεί αγώνα για να επιστρέψει η δικαιοσύνη στη Γουατεμάλα μετά την φυγή πολλών εισαγγελέων, δικαστών και δημοσιογράφων από τη χώρα.

Πέρα από τις πολιτικές του κατά της διαφθοράς, ο Αρέβαλο δήλωσε ότι θέλει να επεκτείνει τις σχέσεις με την Κίνα παράλληλα με τη μακροχρόνια σχέση της Γουατεμάλας με την Ταϊβάν. Το πώς σχεδιάζει να το κάνει αυτό μένει να φανεί, δεδομένης της πολιτικής της Κίνας ότι καμία χώρα με την οποία έχει δεσμούς δεν μπορεί να διατηρήσει χωριστές διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι.

Ο ίδιος αντιμετωπίζει συνεχώς πλήγματα από τα παγιωμένα συμφέροντα και ένα Κογκρέσο που δεν ελέγχεται από το κόμμα του.

«Αυτή η νίκη ανήκει στον λαό της Γουατεμάλας και τώρα, ενωμένοι ως λαός της Γουατεμάλας, θα πολεμήσουμε ενάντια στη διαφθορά», είπε ο Αρέβαλο σε συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη του.

Ο δεξιός απερχόμενος πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι συνεχάρη τον κ. Αρέβαλο για τη νίκη του και τον κάλεσε για να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας αμέσως μόλις επισημοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Έξω από το ξενοδοχείο Las Americas στην πρωτεύουσα, όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Αρέβαλο, υποστηρικτές συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τη νίκη του, κραυγάζοντας, κυματίζοντας σημαίες της Γουατεμάλας και ζητωκραυγάζοντας.

Πολλοί πολίτες της Γουατεμάλας είπαν ότι ήλπιζαν ότι η νίκη του Αρέβαλο θα προμήνυε ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Αρέβαλο αναδείχθηκε απροσδόκητα από την πολιτική αφάνεια για να οικοδομήσει ένα μεγάλο κίνημα κατά της διαφθοράς με το κόμμα του «Κίνημα Σπόρος» (Semilla), αφού απαγορεύτηκε σε πολλούς άλλους υποψηφίους της αντιπολίτευσης να είναι υποψήφιοι.

Η νίκη του σηματοδοτεί την αποκήρυξη των καθιερωμένων πολιτικών κομμάτων της Γουατεμάλας που ασκούν τεράστια επιρροή.

Όταν ο Αρέβαλο κατέκτησε μια έκπληξη στη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών του Ιουνίου, τα επίσημα αποτελέσματα καθυστέρησαν καθώς οι αντίπαλοι ισχυρίστηκαν παρατυπίες και το κόμμα του στη συνέχεια ανεστάλη για λίγο μετά από αίτημα ενός εξέχοντος εισαγγελέα πριν το ανώτατο δικαστήριο της Γουατεμάλας ακυρώσει την απαγόρευση.

Ειδικοί πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις στον Αρέβαλο και το κόμμα του δεν θα σταματήσουν παρά την ξεκάθαρη νίκη του στις εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα