ΑΘΗΝΑ
12:33
|
03.05.2024
Μεταφορά ασθενών σε πλοίο και ηλικιωμένων σε δομές της Μητρόπολης.
Στο νοσοκομείο Καβάλας μεταφέρθηκαν νεογνά από την Αλεξανδρούπολη (φωτ. πηγή: X)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον περίβολο του νοσοκομείου της πόλης πλησίασε η φωτιά, που μαίνεται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη, οδηγώντας τις Αρχές στην απόφαση εκκένωσης του, την ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν μάχη προκειμένου να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα που το περικύκλωσε πνίγοντας στους καπνούς την περιοχή.

Όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους και του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου, οι οποίοι μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη αργά το βράδυ, περίπου 65 από τους συνολικά 204 ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν, και θα παραμείνουν υπό τη φροντίδα του νοσηλευτικού προσωπικού, στο στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Αδαμάντιος Κοραής που βρίσκεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Οι συγγενείς ασθενών που ήταν σε θέση να πάρουν εξιτήριο είχαν κληθεί νωρίτερα να παραλάβουν τους ανθρώπους τους και να τους πάρουν στα σπίτια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ένας αριθμός ασθενών μεταφέρθηκε σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Οι πυροσβέστες συνέχισαν τη μάχη με τις φλόγες στην περιοχή, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για το κτίριο του νοσοκομείου, λίγο πριν τις 6 το πρωί να έχει περιοριστεί.

Η καταστροφική πορεία της φωτιάς -παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν στον δήμο Αλεξανδρούπολης- συνεχίζεται, με αποτέλεσμα, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα να δοθεί και εντολή για εκκένωση σε οκτώ παραθαλάσσιους οικισμούς δυτικά της πόλης και συγκεκριμένα στις κοινότητες Δίκελα, Μάκρη, Νέα Χιλή, Ελαιώνας, Άη-Γιώργης, Πλάκα, Ένατο, Πεύκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, τέσσερα σπίτια που βρίσκονταν στις παρυφές του χωριού Αβάντας κάηκαν ολοσχερώς καθώς και το παρθένο πευκοδάσος που γειτνίαζε με το χωριό, ενώ νωρίτερα, νεκρός εντοπίστηκε , σύμφωνα με ανταποκριτές της ΕΡΤ, ένας μετανάστης στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στην περιοχή Λευκίμμης.

Χώροι φιλοξενίας και παραμονής

Λίγο μετά τις 03.00 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει δυνατότητα παραμονής πολιτών που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», το κλειστό γυμναστήριο ΚΕΓΕ και το Δημοτικό Θέατρο.

Ανοιχτές για να φιλοξενήσουν ανθρώπους από τις περιοχές που εκκενώνονται είναι οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκταρίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καθώς και η Ζαρίφειος Ακαδημία.

Ανοιχτό επίσης είναι το πάρκινγκ στο λιμάνι, ενώ δυνατότητα παραμονής υπάρχει και στην αίθουσα αναχωρήσεων και το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Δημόκριτος», καθώς και στην πλαζ του ΕΟΤ.

Στη διάθεση ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία έχουν επίσης τεθεί ο 3ος και ο 4ος όροφος του Επιμελητηρίου Έβρου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, καθώς και το Αναγνωστήριο επί της Ιωακείμ Καβύρη.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης ανέφερε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης: «Εκφράζοντας τη συμπαράστασή μας στη μεγάλη δοκιμασία που περνάει η Αλεξανδρούπολη, το κτίριο του Επιμελητηρίου Έβρου βρίσκεται στη διάθεση των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ή και σε τουρίστες που αναμένουν συγκοινωνία, έχοντας φύγει απ’ τα ξενοδοχεία που διαμένουν».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τοψίδης συμπλήρωσε: «Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη μεγάλη δοκιμασία που περνάει ο τόπος μας και φυσικά το Επιμελητήριο μας θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαχείρισης αυτής της κρίσης».

Μεταφορά ηλικιωμένων σε δομές της Μητρόπολης 

Περίπου 130 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Ιωακείμιο Γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής.

Με έκδηλη συναισθηματική φόρτιση ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων σημειώνοντας ότι η προστασία τους του προσέφερε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση της ζωής του.

«Ζητήσαμε τη συνδρομή του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης που διέθεσε λεωφορεία για τη μεταφορά σε ασφαλές σημείο των φιλοξενούμενων των δύο δομών της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Συνοδεία αστυνομικών και με τη βοήθεια του προσωπικού το οποίο κλήθηκε από τους ιερείς απομακρύνθηκαν σε δύο γκρουπ καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει τα δύο κτίρια. Δυστυχώς δεν ήταν εφικτή η μετακίνηση περίπου 70 ηλικιωμένων που είναι κλινήρεις για την ασφάλεια των οποίων μετέβησαν στο σημείο ικανές πυροσβεστικές δυνάμεις»

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με πληροφορίες του evrosnews.gr από κατοίκους που κινούνταν σε περιοχές όπου βρίσκονται αποθήκες του στρατού, στρατιωτικά οχήματα μετέφεραν προληπτικά σε πιο ασφαλείς περιοχές πυρομαχικά. Κι αυτό για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επανάληψης περιστατικού όπως έγινε στη Νέα Αγχίαλο του Βόλου.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα