Τις έντονες αντιδράσεις αλιέων της Ιαπωνίας προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα να ξεκινήσει από την Πέμπτη, 24 Αυγούστου, τη ρίψη ραδιενεργών νερών (περίπου 31,2 μετρικών τόνων) από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας αλιέων Ιαπωνίας, Σακαμότο Μασανόμπου, αποδοκίμασε έντονα τα κυβερνητικά σχέδια χαρακτηρίζοντάς τα «ακατανόητα» και για τους αλιείς και για μεγάλο μέρος του ιαπωνικού λαού.
Αναφερόμενος στην επιστημονική «κατανόηση» που υπάρχει ανάμεσα στις ιαπωνικές αρχές και την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για την επικείμενη ρίψη των ραδιενεργών υδάτων στον Ωκεανό, ο Σακαμότο επισήμανε πως «η επιστημονική ασφάλεια και ο καθησυχασμός του ιαπωνικού λαού είναι διαφορετικά πράγματα και πως η επιστημονική άποψη περί «ασφάλειας» δεν αρκεί για να περιορίσει πιθανώς άγνωστες ζημιές στα θαλάσσια οικοσυστήματα και την ασφάλεια των αλιευμάτων μετά από τη ρίψη των ραδιενεργών υδάτων στον Ειρηνικό.
Ο Σακαμότο κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα να εξασφαλίσει πως θα τηρήσει την υπόσχεση που έκανε στους αλιείς της Φουκουσίμα και άλλων περιφερειών της χώρας πως θα αναλάβει «πλήρη ευθύνη για τη ρίψη των υδάτων ακόμη και εάν χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία».
Το πυρηνικό δυστύχημα σε πυρηνικούς σταθμούς της Φουκουσίμα έγινε στις 11 Μαρτίου του 2011 έπειτα από ισχυρότατο σεισμό και τσουνάμι που προκάλεσε χιλιάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές στη βορειοδυτική Ιαπωνία.