ΑΘΗΝΑ
11:42
|
03.05.2024
Θα απελευθερωθούν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο μετρικοί τόνοι επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα την Πέμπτη.
Επιστήμονες έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να απελευθερώνει περισσότερους από 1 εκατομμύριο μετρικούς τόνους επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στις 24 Αυγούστου, παρά τις ανησυχίες των γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και των τοπικών αλιευτικών κοινοτήτων.

Το σχέδιο, που εγκρίθηκε πριν από δύο χρόνια από την ιαπωνική κυβέρνηση, θεωρείται κρίσιμο για τον παροπλισμό του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος καταστράφηκε στο τσουνάμι του Μαρτίου 2011.

Το νερό που χρησιμοποιείται για να διατηρούνται δροσεροί οι αντιδραστήρες, έχει αποθηκευτεί στην τοποθεσία καθώς η εταιρεία διαχείρισης καταστροφών και εγκαταστάσεων Tokyo Electric Power Co (Tepco) δεν έχει άλλο χώρο για να το διατηρήσει.

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα δήλωσε την Τρίτη ότι ζήτησε από την Tepco να «προετοιμαστεί γρήγορα» για την απόρριψη του νερού και αναμένει ότι «η απελευθέρωση του νερού θα ξεκινήσει στις 24 Αυγούστου, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες».

Η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι η απελευθέρωση του επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού είναι ασφαλής διαδικασία, η οποία έχει υποστηριχθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Η υπηρεσία πυρηνικής επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών έδωσε το πράσινο φως στο σχέδιο μετά από επιθεώρηση τον Ιούλιο, λέγοντας ότι πληρούσε τα διεθνή πρότυπα και ότι ο αντίκτυπος στους ανθρώπους και το περιβάλλον ήταν «αμελητέος».

Ωστόσο, ορισμένες γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα η Κίνα, έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για την ασφάλεια του σχεδίου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν δήλωσε τον Ιούλιο ότι η Ιαπωνία είχε δείξει εγωισμό και αλαζονεία και ισχυρίστηκε ότι δεν είχε συμβουλευτεί πλήρως τη διεθνή κοινότητα σχετικά με την απελευθέρωση νερού.

Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν επίσης κατά του σχεδίου, αν και η Σεούλ κατέληξε στο συμπέρασμα από τη δική της μελέτη ότι η απελευθέρωση νερού πληροί τα διεθνή πρότυπα και είπε ότι σέβεται την αξιολόγηση της ΙΑΕΑ.

Το νερό – που σε όγκο ισοδυναμεί με περισσότερες από 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων – περιλαμβάνει επίσης υπόγεια ύδατα και βροχή που έχει εισχωρήσει στα δοχεία. Το νερό θα απελευθερωθεί στον ωκεανό, στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Ιαπωνίας, με μέγιστο ρυθμό 500.000 λίτρων (περίπου 110.000 γαλόνια) την ημέρα.

Το νερό έχει αραιωθεί και φιλτραριστεί για την απομάκρυνση ραδιενεργών ουσιών, αν και παραμένουν κάποια ίχνη τριτίου, ένα ισότοπο υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό, σύμφωνα με την Tepco, η οποία λέει ότι το νερό θα αραιωθεί πολύ κάτω από τα διεθνώς εγκεκριμένα επίπεδα τριτίου πριν απελευθερωθεί στον Ειρηνικό.

Από την πλευρά της, η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace είπε ότι η διαδικασία φιλτραρίσματος του νερού είναι λανθασμένη και ότι μια «τεράστια» ποσότητα ραδιενεργού υλικού θα διασκορπιστεί στη θάλασσα τις επόμενες δεκαετίες.

Αλλά ο Τόνι Χούκερ, ειδικός σε πυρηνικά από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, απέρριψε το επιχείρημά του ως «φόβο».

«Το τρίτιο απελευθερώνεται [από πυρηνικούς σταθμούς] εδώ και δεκαετίες χωρίς αποδεικτικές επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον ή στην υγεία», είπε ο Χούκερ στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Από την πλευρά της, η Κίνα απαγορεύει τις εισαγωγές θαλασσινών από 10 νομούς της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένης της Φουκουσίμα και της πρωτεύουσας Τόκιο. Οι εισαγωγές θαλασσινών από άλλους νομούς επιτρέπονται, αλλά πρέπει να περάσουν από τεστ ραδιενέργειας και να έχουν αποδείξεις ότι παράγονται εκτός των 10 απαγορευμένων νομών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα