ΑΘΗΝΑ
00:22
|
02.05.2024
«Όσο χρειαστεί, θα είμαστε μαζί σας», είπε ο Μπάιντεν στους κατοίκους της Χαβάης. «Όλη η χώρα θα είναι μαζί σας».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του Τζιλ συμμετέχουν σε τελετή με τους πρεσβύτερους της Λαχάινα στη Μοκουούλα μετά τις φονικές πυρκαγιές στη Χαβάη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε περιοδεία στα μέρη που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές στη Χαβάη, μετά τις κριτικές που δέχθηκε η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της χειρότερης φυσικής καταστροφής που έγινε ποτέ στην εν λόγω Πολιτεία.

Έφτασε στο Μάουι τη Δευτέρα, 13 ημέρες μετά την πιο φονική πυρκαγιά σε αμερικανικό έδαφος εδώ και έναν αιώνα, λέγοντας στους επιζώντες ότι το έθνος «θρηνεί μαζί σας». Υποσχέθηκε ότι το ομοσπονδιακό κράτος θα συνδράμει στις κολοσσιαίες προσπάθειες ανοικοδόμησης.

Ο Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν περιηγήθηκαν στα απανθρακωμένα ερείπια της πόλης Λαχάινα και συναντήθηκαν με τοπικούς αξιωματούχους και Αμερικανούς ανταποκριτές.

Τουλάχιστον 114 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 850 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο κυβερνήτης της Χαβάης είπε ότι πολλά από τα θύματα μπορεί να είναι παιδιά.

«Όσο χρειαστεί, θα είμαστε μαζί σας», είπε ο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε για περίπου 10 λεπτά ανάμεσα στα ερείπια. «Όλη η χώρα θα είναι μαζί σας».

Και πρόσθεσε: «Η χώρα θρηνεί μαζί σας, είναι δίπλα σας και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σας βοηθήσει να ανακάμψετε».

Θα το κάνουμε για εσάς, θα το κάνουμε όπως θέλετε, όχι όπως επιθυμεί οποιοσδήποτε άλλος, διαβεβαίωσε τους κατοίκους της ιστορικής πόλης Λαχάινα που ανησυχούν για το ενδεχόμενο να περάσει η γη τους στα χέρια μεγάλων εταιρειών που επιθυμούν να χτίσουν εκεί πολυτελείς κατοικίες και θέρετρα.

Ο 80χρονος πρόεδρος επισήμανε εξάλλου τον συμβολισμό ενός δέντρου ηλικίας περισσότερων από 100 ετών που βρίσκεται στη Λαχάινα, πρώην πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, το οποίο υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά αλλά δεν κάηκε εντελώς.

«Η πυρκαγιά δεν κατάφερε να φτάσει στις ρίζες του. Αυτό είναι το Μάουι, αυτή είναι η Αμερική (…) Η Χαβάη δεν το βάζει κάτω, η Αμερική δεν το βάζει κάτω», υπογράμμισε.

Ο Μπάιντεν – ο οποίος έκανε επίσης εναέρια περιοδεία – περιέγραψε την καταστροφή από τις πυρκαγιές ως «συντριπτική».

Ο Πρόεδρος και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες που εποπτεύουν έχουν δεχθεί πυρά από κατοίκους της Χαβάης που λένε ότι η βοήθεια ήταν ανεπαρκής και κακώς οργανωμένη. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν επικρίνει τον Δημοκρατικό πρόεδρο επειδή βρισκόταν σε διακοπές από τότε που ξέσπασε η φωτιά στις 8 Αυγούστου.

Για να επισκεφθεί τη Χαβάη, ο Μπάιντεν διέκοψε τις τρέχουσες διακοπές του στη λίμνη Τάχο στη Νεβάδα, όπου νοικιάζει ένα σπίτι που ανήκει σε δωρητή του Δημοκρατικού κόμματος, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Όταν ρωτήθηκε για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στις 13 Αυγούστου, ενώ βρισκόταν σε μια παραλία του Ντέλαγουερ, ο κ. Μπάιντεν εξόργισε ορισμένους κατοίκους λέγοντας το ξερό: «Κανένα σχόλιο».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν καθυστέρησε το ταξίδι του στη ζώνη της καταστροφής για να μην αποσπάσει την προσοχή από τις επιχειρήσεις κατάσβεσης και αποκατάστασης των ζημιών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε μια δήλωση στις 10 Αυγούστου για να επισπεύσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση και βοήθεια στην περιοχή.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης λέει ότι περισσότεροι από 1.000 ομοσπονδιακοί ανταποκριτές βρίσκονται τώρα στο έδαφος στη Χαβάη.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης αντιμετωπίσει επικρίσεις. Ο επικεφαλής διαχείρισης έκτακτης ανάγκης του Μάουι παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφού η υπηρεσία αντιμετώπισε αντιδράσεις επειδή απέτυχε να ενεργοποιήσει το σύστημα συναγερμού της στον απόηχο της πυρκαγιάς.

Μέχρι σήμερα, 27 από τους νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί και 11 οικογένειες έχουν ειδοποιηθεί, δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ο δήμαρχος της κομητείας Μάουι, Ρίτσαρντ Μπίσεν.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα