ΑΘΗΝΑ
00:08
|
13.05.2024
Αν αυτός είναι ο βόρβορος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ούτε που θέλουμε να σκεφτούμε τη ζοφερότητα που θα βιώσουμε τα επόμενα χρόνια.
Στιγμιότυπο από βίντεο που κυκλοφορούν στο TikTok με μητέρες να σπάνε αυγά στο κεφάλι των παιδιών τους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολλές από τις τάσεις, τα επονομαζόμενα «trends» που κυκλοφορούν ανελέητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τοποθετούνται στο φάσμα ανάμεσα στο γελοίο και το θλιβερό. Τάσεις στη μόδα, τάσεις στην εξωτερική εμφάνιση, τάσεις στη συμπεριφορά, τάσεις στη σκηνοθεσία της κάθε φωτογραφίας του εκάστοτε επίδοξου ή καταξιωμένου influencer ή «παραγωγού περιεχομένου», τάσεις που εμφανίζονται μέσα σε μια νύχτα και διαρκούν χρονικά όσο και η βαφή στα μαλλιά τους.

Τι γίνεται, όμως, με εκείνες τις τάσεις που εκθέτουν εκείνα τα άτομα που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από μόνα τους, όπως τα μικρά παιδιά; Τι γίνεται όταν ο «παραγωγός περιεχομένου» αποφασίζει να υπερεκθέσει τα παιδιά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να δημιουργήσει τάση μέχρι και με την προβολή της κακοποίησής τους η οποία υποτίθεται ότι λαμβάνει τη μορφή μιας φάρσας, ενός «κακόγουστου αστείου».

Μια νέα τάση, λοιπόν, στη διαδικτυακή πλατφόρμα του TikTok, επιτάσσει τις influencers μητέρες να καλούν τα παιδιά τους στην κουζίνα του σπιτιού τους για να μαγειρέψουν μαζί ομελέτα, αλλά αντί να σπάσουν τα αυγά στον πάγκο ή σε μια άλλη επιφάνεια, τέλος πάντων, να τα σπάνε στο κεφάλι των παιδιών τους.

Στα βίντεο που κυκλοφορούν στην εν λόγω διαδικτυακή πλατφόρμα απεικονίζονται μητέρες να σπάνε αυγά στο κεφάλι μικρών παιδιών, τις περισσότερες φορές χωρίς καν αυτά να έχουν γνώση τι πρόκειται να συμβεί. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά αντιδρούν γεμάτα έκπληξη και απογοήτευση, κάποια γελάνε από αμηχανία, ενώ τις περισσότερες φορές βάζουν τα κλάματα. Όλα τους δείχνουν εμφανώς ότι πονάνε και ότι δεν καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει.

Η πιο εξοργιστική εικόνα που χαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα βίντεο είναι οι αντιδράσεις των ίδιων των γυναικών, οι οποίες εμφανίζονται να χαζογελάνε με τον πόνο που προκάλεσαν στα παιδιά τους και τις έκπληκτες και γεμάτες απορία και παράπονο, εκφράσεις τους.

Πάντα τα παιδιά αποτελούσαν χρυσωρυχείο για εκείνους τους γονείς που δεν είχαν απολύτως κανένα πρόβλημα να τα εκθέσουν στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο και εν γένει στην αδυσώπητα σκληρή σόου μπιζ, αλλά στο διαρκώς αυξανόμενο σαδιστικό σύμπαν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυτή η στυγνή και ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των παιδιών έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ αναλγησίας.

Φαίνεται πως ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι του καπνίσει, όπως του καπνίσει, χωρίς να λογοδοτεί ποτέ για τις πράξεις του. Να δημιουργεί νέες τάσεις ακόμα και με την εξόφθαλμη κακοποίηση παιδιών, καθώς τα συγκεκριμένα βίντεο έχουν αποσπάσει χιλιάδες likes και έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο, καλώντας και άλλο ανόητο κόσμο να τα μιμηθεί.

Και επειδή ορισμένοι ίσως βρουν μια υπερβολή στην αγανάκτηση που έχει ξεσπάσει για αυτά βίντεο, να τονιστεί ότι οι πρωταγωνιστές είναι στην πλειονότητά τους παιδιά κάτω των δέκα ετών, όχι ενήλικες που κάνουν πλάκα ο ένας στον άλλο. Και, κυρίως, ότι αυτή η κακοποιητική συμπεριφορά από τις μητέρες τους λαμβάνει χώρα ώστε οι ίδιες να συγκεντρώσουν περισσότερους ακολούθους, ώστε να βγάλουν περισσότερα χρήματα από τα προφίλ τους στα social media.

Είναι απείρως ανησυχητικό ότι τόσο εύκολα κάποια άτομα κερδίζουν το ψωμί τους με το να κακοποιούν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, ακόμα πιο προβληματικό ότι εξίσου εύκολα αναδύονται και οι χειροκροτητές τους, εκείνοι που γελάνε με την παιδική κακοποίηση, που ζητάνε, εμμέσως πλην σαφώς, ακόμα περισσότερη.

Ελπίζω να μη γίνει viral με την ίδια ευκολία και το πραγματικό ξύλο σε μορφή «φάρσας», να μη γεμίσει το διαδίκτυο με σωρεία μικρών παιδιών που τους έρχεται κατά πρόσωπο μια ανυποψίαστη σφαλιάρα ή ένας ζωστήρας στην πλάτη από σαδιστές γονείς που προσπαθούν να τους μάθουν με το ζόρι «πώς βγαίνουν τα φράγκα».

Αν αυτός είναι ο βόρβορος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ούτε που θέλουμε να σκεφτούμε τη ζοφερότητα που θα βιώσουμε τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

Στους 143 οι νεκροι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα