ΑΘΗΝΑ
03:06
|
01.05.2024
Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προβλέπει πως η «ατμομηχανή» της Ευρώπης δε θα ανακάμψει αυτό το τρίμηνο, μετά από δύο τρίμηνα συρρίκνωσης.
Τον Ιούνιο η Ευρωζώνη ανακοίνωσε επίσημα ότι εισήλθε σε ύφεση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η οικονομική παραγωγή της Γερμανίας αναμένεται να «μείνει στάσιμη» το τρίτο τρίμηνο του 2023 μετά από διαδοχικές συρρικνώσεις που παρατηρήθηκαν τα δύο πρώτα τρίμηνα, ανέφερε η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της τη Δευτέρα.

«Το υψηλό κόστος χρηματοδότησης πιθανότατα θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις επενδύσεις. Επίσης εξακολουθεί να μειώνει τη ζήτηση στον κατασκευαστικό τομέα, η οποία είναι πιθανό να αντανακλάται όλο και περισσότερο στην παραγωγή», δήλωσε η γερμανική τράπεζα.

Η ατμομηχανή της Ευρώπης είναι «ακόμη αναιμική» και «βιώνει ακόμη μια περίοδο αδυναμίας», πρόσθεσε.

Η γερμανική κυβέρνηση θα δει ένα σοβαρό έλλειμμα φέτος, καθώς συνεχίζει να διοχετεύει μετρητά στις αγορές με τη μορφή επιδοτήσεων για τη στήριξη των εταιρειών και νοικοκυριών που επλήγησαν από την απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Παρά τη βελτίωση της κατάστασης των αλυσίδων εφοδιασμού, η «βιομηχανική παραγωγή φαίνεται ότι θα παραμείνει αδύναμη», σημειώνει η έκθεση, «καθώς η εξωτερική ζήτηση έχει πτωτική τάση το τελευταίο διάστημα».

Ωστόσο, η Bundesbank τόνισε επίσης ότι λόγω της ισχυρής αύξησης της απασχόλησης και των μισθών, εκτός από την επιβράδυνση του πληθωρισμού, οι ιδιωτικές δαπάνες αναμένεται να αντέξουν, οδηγώντας σε ώθηση στον τομέα των υπηρεσιών.

Τον Ιούλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός της χώρας μειώθηκε στο 6,2%, καθώς οι τιμές της ενέργειας άρχισαν να μειώνονται σταδιακά.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ «για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», κυρίως λόγω των μισθολογικών πιέσεων, συνέχισε η τράπεζα.

«Η αύξηση των μισθών θα παραμείνει πιθανώς ισχυρή, ακόμη και στο νέο έτος», ανέφερε.

Οι κυρώσεις που υποτίθεται ότι θα ήταν θανάσιμο πλήγμα για την οικονομία της Ρωσίας έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Αντί να γονατίσουν τη Μόσχα, τουλάχιστον όσο θα ήθελαν, δημιούργησαν σοβαρότερα προβλήματα στον γερμανικό βιομηχανικό τομέα.

Τον Ιούνιο, η Ευρωζώνη ανακοίνωσε επίσημα ότι εισήλθε σε ύφεση. Μεταξύ των κύριων παραγόντων αυτής της χρηματοπιστωτικής κρίσης ήταν η ύφεση των μεγαλύτερων οικονομιών του μπλοκ, στην κορυφή των οποίων ήταν η Γερμανία.

Διαβάστε επίσης:

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είναι απίθανο να υπάρξει μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη τους επόμενους μήνες.

«Στο εγχώριο μέτωπο, η αναμενόμενη επιφυλακτική ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, των υπηρεσιών και των επενδύσεων δείχνει τα πρώτα σημάδια ελπίδας, τα οποία είναι πιθανό να ενισχυθούν καθώς προχωρά το έτος», ανέφερε το υπουργείο στη μηνιαία έκθεσή του.

Πραγματοποιώντας δυσοίωνες προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία, ο Στεφάν Βολφ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών στις Βιομηχανίες Μετάλλων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Gesamtmetall), δήλωσε στις αρχές Αυγούστου ότι τα προϊόντα της Γερμανίας δεν είναι πλέον ανταγωνιστικά στην αγορά.

Η Γερμανία έχει γίνει ο «ασθενής της Ευρώπης», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα