ΑΘΗΝΑ
00:39
|
02.05.2024
Ο flash Composite PMI της ευρωζώνης υποχώρησε αυτόν τον μήνα στο 50,3 - πολύ κάτω από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρώπη επιβραδύνθηκε περισσότερο από όσο αναμενόταν τον Ιούνιο, υποδεικνύοντας ένα δύσκολο τέλος του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η S&P Global.

Ο flash Composite PMI (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών) της ευρωζώνης υποχώρησε στο 50,3 τον Ιούνιο από το 52,8 τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή πολύ κάτω από το 52,5 που ανέμεναν οι αναλυτές. Μια τιμή του δείκτη πάνω από το 50 δηλώνει μια επέκταση της δραστηριότητας, ενώ μια κάτω από το 50 υποδεικνύει συρρίκνωση.

«Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής παραγωγής στην ευρωζώνη πλησίασε στο να σταματήσει τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έρευνας HCOB flash PMI που παρήγαγε η S&P Global, υποδεικνύοντας την ανανεωμένη αδυναμία της οικονομίας μετά τη σύντομη ανάκαμψη της ανάπτυξης που καταγράφηκε την άνοιξη», ανέφερε η S&P Global σε ανακοίνωσή της.

«Αν και οι ανησυχίες για την ενέργεια και την εφοδιαστική αλυσίδα έχουν αμβλυνθεί από τα τέλη του περασμένου έτους, ο Ιούνιος έχει δει μια περαιτέρω κλιμάκωση των ανησυχιών για την αύξηση της ζήτησης, και ειδικότερα τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων και τις συνακόλουθες πιθανότητες ύφεσης τόσο στις εγχώριες αγορές όσο και μακρύτερα».

Μιλώντας στο Street Signs Europe του CNBC, ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence, περιέγραψε τα νούμερα ως «ανησυχητικά».

«Τα υψηλότερα επιτόκια, η άνοδος του κόστους ζωής, όλα αρχίζουν να στοιχίζουν», είπε.

Ανακοινώνοντας νωρίτερα αυτόν τον μήνα την πιο πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων, η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαφαινόμενη συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης, η οποία είναι ένα ζήτημα που φέρεται να προβληματίζει έντονα την ΕΚΤ.

Τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τη Γερμανία αποτύπωσαν ξανά την επιβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Οι γερμανικοί flash composite PMI μειώθηκαν στο 50,8 τον Ιούνιο από 53,9 τον Μάιο. Αυτό ήταν επίσης κατώτερο των προσδοκιών της αγοράς.

«Αυτά τα στοιχεία συνάδουν με την άποψή μας ότι η αύξηση του ΑΕΠ στη Γερμανία θα παραμείνει υποτονική το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο μετά την τεχνική ύφεση της οικονομίας», σημείωσε ο Κλάους Βίστεσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics για την ευρωζώνη.

Η Γερμανία εισήλθε σε τεχνική ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους, αφού συρρικνώθηκε κατά 0,3% στο τρίμηνο. Το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,5%.

Παράλληλα, στη Γαλλία, ο σύνθετος PMI βυθίστηκε στο 47,3 από 51,2 τον Μάιο, πολύ κάτω από το αναμενόμενο 51. Σύμφωνα με το CNBC, η συγκεκριμένη βουτιά αποδίδεται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα