ΑΘΗΝΑ
21:42
|
27.04.2024
Οι Μόντι και Λούλα θεωρούντο οι λιγότερο θετικοί σε μια προοπτική εισδοχής νέων μελών στα BRICS.
Ο πρωθυπουργός την Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, και ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ινδία «υποστηρίζει πλήρως τη διεύρυνση» της ομάδας BRICS, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, καθώς οι ηγέτες των πέντε μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών συναντήθηκαν για τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής των BRICS.

«Καλωσορίζουμε ένα προχώρημα στη βάση συναίνεσης σε αυτό», πρόσθεσε ο Μόντι στην εναρκτήρια ομιλία του στη συνάντηση στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Τα σχόλια του Ινδού πρωθυπουργού αποτελούν τη σαφέστερη μέχρι τώρα ένδειξη ότι η Ινδία προτίθεται να υποστηρίξει σχέδια για την υπό όρους διεύρυνση της ομάδας πέρα από τα πέντε βασικά της μέλη. Η Ρωσία και η Κίνα υπερασπίζονται τη διεύρυνση, με τη Νότια Αφρική επίσης να συγκατατίθεται, όπως επιβεβαίωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα.

Αναλυτές είχαν προηγουμένως αναφέρει ότι η Ινδία και η Βραζιλία, μπορεί να μην είναι τόσο ενθουσιώδεις σε σχέση με μια ενδεχόμενη εισδοχή νέων μελών.

Διαβάστε ακόμη:

Αξιωματούχοι της Νότιας Αφρικής λένε ότι περισσότερες από 40 χώρες από τον Παγκόσμιο Νότο έχουν δείξει ενδιαφέρον να ενταχθούν στα BRICS, με περισσότερες από 20 να έχουν υποβάλει επίσημα αιτήματα για ένταξη.

Οι μακροχρόνιες διαιρέσεις επανεμφανίστηκαν την πρώτη ημέρα των συνομιλιών χθες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, είπε ότι ο όμιλος δεν πρέπει να επιδιώξει να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις οικονομίες της G7.

Η Βραζιλία θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να είναι εκείνη που θα πατήσει αποφασιστικότερα το φρένο σε μια ενδεχόμενη διεύρυνση, λόγω των φόβων της ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε την επιρροή του ομίλου.

Χθες, ωστόσο, ο Λούλα δήλωσε ότι θέλει να δει τη γειτονική Αργεντινή, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας του, να εντάσσεται στον όμιλο. «Είναι πολύ σημαντικό για την Αργεντινή να είναι στα BRICS», είπε ο Λούλα.

Η Αργεντινή παλεύει με τον πληθωρισμό, την έλλειψη συναλλαγματικών διαθεσίμων και τις επαχθείς αποπληρωμές του χρέους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας δανείου 44 δισ. δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Λούλα επέκρινε τα δάνεια του ΔΝΤ ως «ασφυκτικά» και άφησε να εννοηθεί η πιθανότητα η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS να αυξήσει τον δανεισμό σε άλλες χώρες με «διαφορετικά κριτήρια» για να τονώσει τις οικονομίες τους.

Διαβάστε ακόμη:

«Θέλουμε τα BRICS να είναι ένας πολυμερής θεσμός, όχι κλειστό κλαμπ», είπε ο Λούλα. Οποιαδήποτε νέα μέλη θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, έτσι ώστε η ομάδα να μην γίνει «Πύργος της Βαβέλ», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα