ΑΘΗΝΑ
00:10
|
23.04.2024
Η ΜΚΟ επισημαίνει απόπειρα συλλογικής ενοχοποίησης των προσφύγων σε τμήμα των ΜΜΕ, σε υποτιθέμενους εμπρησμούς.
Σε 19 ανέβασε ΜΚΟ τον αριθμό των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές στον Έβρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε 19 ανέβασε σήμερα η οργάνωση «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA) τον «επιβεβαιωμένο αριθμό» μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές στον Έβρο, αντί των 18 που ήταν γνωστοί ως  χτες.

Χαρακτηρίζει «εκκωφαντική» την έλλειψη αποτελεσματικής πυροσβεστικής προστασίας, πρόληψης και ανταπόκρισης στις πυρκαγιές λόγω και της σοβαρής υποστελέχωσης, αλλά και της συνολικής ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Ασκεί κριτική στους αρμόδιους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια και Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, διακρίνοντας μία κυβερνητική προσπάθεια «συλλογικής ενοχοποίησης των προσφύγων σε τμήμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με ισοπεδωτικούς λόγους για υποτιθέμενους εμπρησμούς και φωτιές στα μονοπάτια που ακολουθούν».
Προσθέτει δε ως εκ τούτου πως παρατηρείται «κλιμάκωση της ρατσιστικής βίας στον Έβρο στοχοποιώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες/ριες ως υποτιθέμενους υπεύθυνους για τις πυρκαγιές».

Καλεί έτσι την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, τονίζοντας:

Τη στιγμή που τουλάχιστον 19 πρόσφυγες είναι νεκροί, αντί η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, βλέπουμε δυστυχώς εκπροσώπους της να συσκοτίζουν την πραγματικότητα, και σε κάποιες περιπτώσεις, να αποδέχονται, αν όχι να υποδαυλίζουν, ρατσιστικό λόγο και πρακτικές. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη για τους θανάτους ότι «η τραγωδία αυτή επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης», αλλά και αντίστοιχου περιεχομένου δήλωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. Παράλληλα, εκτυλίσσεται μια προσπάθεια συλλογικής ενοχοποίησης των προσφύγων σε τμήμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με ισοπεδωτικούς λόγους για υποτιθέμενους εμπρησμούς και φωτιές στα μονοπάτια που ακολουθούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο εργατικό δυστύχημα στη Λακωνία με θύμα 25χρονο

Σύλληψη 38χρονου στην Πάτρα από την Αντιτρομοκρατική

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Εγκληματική οργάνωση βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από τη δολοφονία του Λυγγερίδη στο Ρέντη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα