ΑΘΗΝΑ
02:51
|
18.05.2024
Η δεύτερη προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να τοποθετήσει κατασκοπευτικό δορυφόρο στο διάστημα απέτυχε, τρεις μήνες αφότου η πρώτη του εκτόξευση συνετρίβη στη θάλασσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η δεύτερη προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να τοποθετήσει κατασκοπευτικό δορυφόρο στο διάστημα απέτυχε, τρεις μήνες αφότου η πρώτη του εκτόξευση συνετρίβη στη θάλασσα.

Η απόπειρα το πρωί της Πέμπτης απέτυχε κατά το τρίτο στάδιο της πτήσης της, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ένας κατασκοπευτικός δορυφόρος είναι ένα πολυπόθητο έπαθλο, καθώς θα του επέτρεπε να παρακολουθεί τις εισερχόμενες επιθέσεις και να σχεδιάζει τις δικές του με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η διαστημική υπηρεσία της Πιονγκγιάνγκ είπε ότι θα προσπαθήσει ξανά τον Οκτώβριο.

Η Νότια Κορέα δήλωσε ότι εντόπισε την εκτόξευση του πυραύλου γύρω στις 03:50 τοπική ώρα και ότι είχε πετάξει μέσω του διεθνούς εναέριου χώρου πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της κορεατικής χερσονήσου.

Η εκτόξευση προκάλεσε μια προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης στον νοτιότερο νομό Οκινάουα της Ιαπωνίας λίγα λεπτά αργότερα, καλώντας τους κατοίκους να καλυφθούν σε εσωτερικούς χώρους. Ο συναγερμός άρθηκε μετά από περίπου 20 λεπτά.

Καταδικάζοντας την εκτόξευση, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα είπε: «Τέτοια συμπεριφορά έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ήδη διαμαρτυρόμαστε σθεναρά».

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν τη Βόρεια Κορέα να απόσχει από «περαιτέρω απειλητική δραστηριότητα» και κάλεσαν την Πιονγκγιάνγκ να εμπλακεί σε σοβαρή διπλωματία.

Όμως, αν και η αποτυχία της Πέμπτης είναι απογοητευτική για την Πιονγκγιάνγκ, φαίνεται ότι έχουν σημειώσει πρόοδο.

Ένα ειδησεογραφικό ρεπορτάζ στο κρατικό KCNA θεωρεί πως η αποτυχία οφείλεται σε «ένα σφάλμα στο σύστημα ανατίναξης έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια της πτήσης τρίτου σταδίου» και είπε ότι το πρόβλημα «δεν ήταν μεγάλο ζήτημα».

Φαίνεται ότι ο πύραυλος που μετέφερε τον δορυφόρο πέταξε περισσότερο από ό,τι κατά την προηγούμενη προσπάθεια. Αξιωματούχοι στην Πιονγκγιάνγκ είχαν περιγράψει την αποτυχημένη απόπειρα τον Μάιο ως τη «μεγαλύτερη αποτυχία» τους, ενώ ορκίστηκαν να προσπαθήσουν ξανά.

Και ο Κιμ Γιονγκ Ουν πιθανότατα θα συνεχίσει, μέχρι να τα καταφέρει. Ήδη προχωρά με το οπλικό του πρόγραμμα, ενώ αρνείται όλες τις προσφορές να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ.

Η εκτόξευση της Πέμπτης έρχεται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση των ηγετών από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα σε μια ιστορική σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον. Ακολουθεί επίσης την έναρξη των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Σεούλ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα