ΑΘΗΝΑ
14:08
|
05.05.2024
Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τα ψαροκάικα που ταξιδεύουν πολύ κοντά προκαλούν τη διάβρωση των βράχων.
Οι εμβληματικοί «βράχοι που φιλιούνται» στο Βιετνάμ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εμβληματικοί «βράχοι που φιλιούνται» του Βιετνάμ στην καρδιά του κόλπου Χα Λονγκ κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, προειδοποιεί μια νέα έκθεση.

Ο κόλπος Χα Λονγκ στην επαρχία Κουάνγκ Νιν είναι διάσπαρτος με εκατοντάδες μικροσκοπικά νησάκια, τα οποία προσέλκυσαν 4 εκατομμύρια τουρίστες το 2019.

Οι δίδυμοι βράχοι, που υψώνονται από τον κόλπο και φαίνονται να αγγίζονται -ή να «φιλιούνται» – είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους επισκέπτες.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποίησαν σε έκθεση του Ιουλίου ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τα ψαροκάικα που ταξιδεύουν πολύ κοντά προκαλούν τη διάβρωση των βράχων.

Ο Χο Τιεν Τσουνγκ του Ινστιτούτου Γεωεπιστημών και Ορυκτών Πόρων του Βιετνάμ δήλωσε ότι η παράνομη αλιεία και ο ανεξέλεγκτος τουρισμός βοηθούν στην επιτάχυνση της διάβρωσης των βράχων.

Ενώ το ινστιτούτο διεξήγαγε έρευνα για την έκθεση, οι εργαζόμενοι παρατήρησαν ένα τουριστικό σκάφος να σταματά σε απόσταση μόλις 19 μέτρων από τη νησίδα.

Οι ειδικοί παρατήρησαν βαθιές ρωγμές να διασχίζουν τους βράχους, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να καταρρεύσουν εάν δεν ληφθούν μέτρα για τη διατήρησή τους.

«Οι τουρίστες μπορούν να δουν τους βράχους που είναι επισφαλείς κατά την άμπωτη», είπε ο Χο Τιεν Τσουνγκ.

Η στάθμη του νερού είναι τότε χαμηλή, εκθέτοντας το πόδι στήριξης των βράχων που σταδιακά διαβρώνονται, προκαλώντας κίνδυνο κατάρρευσης εάν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα για την προστασία και την ενίσχυσή τους, τόνισε.

Οι νησίδες στον κόλπο έχουν πληγεί εδώ και πολύ καιρό από τη διάβρωση των ακτών και πολλά άλλα αξιοσημείωτα τουριστικά αξιοθέατα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τα τελευταία χρόνια από τις θάλασσες.

Για την εξουδετέρωση των επιπτώσεων, η έκθεση προέτρεψε τους αξιωματούχους να εισαγάγουν νέους κανονισμούς στον κόλπο, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της ταχύτητας των σκαφών που διέρχονται από αυτόν σε μόλις 5-10 kmh (3-6 mph).

Οι ντόπιοι ψαράδες θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνονται να αποφεύγουν το ψάρεμα γύρω από τα βράχια για να μειώσουν την ανάδευση και το τσιμέντο που θα μπορούσε να εισαχθεί σε ρωγμές στη νησίδα έτσι ώστε να μην καταρρεύσουν τα θεμέλιά της, πρόσθεσε η έκθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Άνοδος στο 3,9% η ανεργία στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Αναμένεται το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετίων

Κάλεσμα στήριξης από τους 46 συλληφθέντες της μοτοπορείας στη Νίκαια

Βρετανία: Συντριπτική ήττα των Συντηρητικών στις τοπικές εκλογές-Κερδίζουν έδαφος οι Εργατικοί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα