ΑΘΗΝΑ
19:10
|
03.05.2024
Το Πεκίνο δηλώνει πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ταϊβάν συνειδητοποιούν ότι οι ΗΠΑ μετατρέπουν το νησί τους σε πυριτιδαποθήκη.
Η Ταϊβάν αναβαθμίζει το τελευταίο διάστημα το στόλο των αεροσκαφών F-16A/B
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε την πώληση όπλων αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν, εξοπλίζοντας περαιτέρω στρατιωτικά το νησί παρά τις διαμαρτυρίες της Κίνας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι υπέγραψε την πώληση συστημάτων εντοπισμού υπέρυθρης ακτινοβολίας μαζί με σχετικό εξοπλισμό για μαχητικά αεροσκάφη F-16. Η πώληση περιλαμβάνει συστήματα υπερύθρων καθώς και υποστήριξη και εξοπλισμό δοκιμών, λογισμικό υπολογιστών και ανταλλακτικά, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αν και η συμφωνία είναι μέτριου μεγέθους σε σύγκριση με προηγούμενες πωλήσεις όπλων, η κίνηση αναμένεται να προκαλέσει σφοδρή κριτική από το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί την Ταϊβάν ως επαρχία-αποστάτη και αρνείται να αποκλείσει τη χρήση βίας για την επανένωση της με την ηπειρωτική χώρα.

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση εξυπηρετεί τα εθνικά, οικονομικά συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας τις συνεχείς προσπάθειες του αποδέκτη να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις του και να διατηρήσει μια αξιόπιστη αμυντική ικανότητα», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωση.

«Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα του παραλήπτη να αντιμετωπίζει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, συμβάλλοντας στις ικανότητες του παραλήπτη να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο του, να παρέχει περιφερειακή ασφάλεια και να αυξήσει τη διαλειτουργικότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του προγράμματος για τα F-16», ανέφερε.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου η Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, ανανέωσε τη δέσμευσή της να ενισχύσει την άμυνα της Ταϊβάν καθώς επισκέφθηκε ένα πολεμικό μνημείο από την τελευταία φορά που πολέμησαν η Ταϊβάν και η Κίνα. Η Τσάι, επισκέφθηκε τα απομακρυσμένα νησιά Κινμέν, όπου συγκρούστηκαν από τις 23 Αυγούστου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου του 1958 ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας με τις δυνάμεις του εθνικιστικού Κουομιτάνγκ που υποστηρίζονταν από το ναυτικό των ΗΠΑ.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακολουθεί επίσης μια οργισμένη κινεζική αντίδραση στο μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών ταξίδι του Ταϊβανέζου αντιπροέδρου, Γουίλιαμ Λάι, προς και από μια επίσημη επίσκεψή του στην Παραγουάη την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Η Ταϊβάν αναβαθμίζει το τελευταίο διάστημα το στόλο των αεροσκαφών F-16A/B. Η κυβέρνηση της Ταϊπέι αγόρασε 66 νέα αεροσκάφη F-16V από την Ουάσιγκτον το 2019. Η πρώτη παρτίδα θα φτάσει στο νησί το τρίτο τρίμηνο του 2024, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, η αποστολή καθυστέρησε λόγω προβλημάτων με το λογισμικό ελέγχου πτήσης.

Η Ταϊπέι θα λάβει επίσης τα πρώτα 38 από περισσότερα από 100 αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης M1A2T Abrams το επόμενο έτος, δήλωσε η Τσάι τη Δευτέρα.

Το Πεκίνο επιμένει ότι η πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν παραβιάζει την πολιτική της «μίας Κίνας», την οποία οι ΗΠΑ δηλώνουν πως σέβονται, και θεωρεί τέτοιες συμφωνίες ως ανάμειξη στις εσωτερικές του υποθέσεις.

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ταϊβάν έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι ΗΠΑ μετατρέπουν την Ταϊβάν σε “πυριτιδαποθήκη”, αντί να παρέχουν προστασία», δήλωσε τον Ιούνιο η Ζου Φενγκλιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα