ΑΘΗΝΑ
14:51
|
07.05.2024
Ο μόνιμος εκπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη παρενέβη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Συρία.
Ο μόνιμος εκπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τεχεράνη υποστηρίζει την έκκληση της συριακής κυβέρνησης για την πλήρη αποχώρηση «όλων των παράνομων ξένων στρατιωτικών δυνάμεων» από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, δήλωσε ο Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, μόνιμος εκπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Ιραβανί υποστήριξε χθες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση στη Συρία ότι η παράνομη ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων δεν έχει εμποδίσει την τρομοκρατική δραστηριότητα στη Συρία.

«Η απρόσκοπτη μετακίνηση τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του ISIS, στο συριακό έδαφος, όπου ξένες δυνάμεις είναι παράνομα παρούσες, αποτελεί σοβαρή απειλή τόσο για την περιφερειακή όσο και για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», διευκρίνισε ο Ιραβανί.

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας υφίστανται διαρκώς σοβαρές παραβιάσεις, που προέρχονται τόσο από την κατοχή ορισμένων περιοχών από παράνομες ξένες δυνάμεις όσο και από τις επιθέσεις του ισραηλινού καθεστώτος και τρομοκρατικών ομάδων. Αυτές οι παραβιάσεις έχουν προκαλέσει συνεχή βάσανα στον συριακό λαό, που επιδεινώθηκε περαιτέρω από την επιβολή παράνομων και απάνθρωπων κυρώσεων», υπογράμμισε ο Ιρανός διπλωμάτης.

«Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», τόνισε.

«Υποστηρίζουμε τα νόμιμα αιτήματα της συριακής κυβέρνησης για την πλήρη αποχώρηση όλων των παράνομων ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος. Η παράνομη παρουσία τέτοιων δυνάμεων έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τρομοκρατικές δραστηριότητες στη Συρία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η βιώσιμη σταθεροποίηση στη Συρία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας», δήλωσε ο Ιραβανί.

Οι ΗΠΑ διατηρούν παράνομη παρουσία και στρατεύματα στη Συρία υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης του ISIS από το 2014.

Ο άξονας αντίστασης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ήττα του ISIS στα τέλη του 2019, κάτι που οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν.

Τον περασμένο μήνα, πηγές του Al Mayadeen ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν τις κατοχικές τους βάσεις γύρω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Κονόκο και το Αλ-Ομάρ αντίστοιχα, χρησιμοποιώντας μεγάλες ενισχύσεις των παραστρατιωτικών πληρεξουσίων τους στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων κλοπής των συριακών πόρων στο συριακό βορρά.

Η αυξημένη ετοιμότητα των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής έρχεται καθώς οι Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις, οι σύμμαχοί τους και οι τοπικές ομάδες του Άξονα της Αντίστασης ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες να πραγματοποιούν επιχειρήσεις εναντίον του αμερικανικού στρατού και των συνεργαζόμενων με αυτόν ομάδων, παράλληλα με την σταδιακή ανάκτηση εδαφών για την υπαγωγή τους στον έλεγχο της κυβέρνησης.

Ο Ιρανός πρεσβευτής δήλωσε περαιτέρω ότι η κατοχή συγκεκριμένων περιοχών της χώρας από παράνομες ξένες δυνάμεις, καθώς και οι επιθέσεις του Ισραήλ και των τρομοκρατικών ομάδων, έχουν προκαλέσει μακροχρόνια βάσανα στον συριακό λαό.

Προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει ξεκάθαρη στάση και να καταδικάσει τις παραβιάσεις, καθώς και «να εξαναγκάσει το ισραηλινό καθεστώς να σταματήσει τις επιθέσεις του και να θέσει τέλος στην κατοχή του συριακού Γκολάν», το οποίο κατέχεται από το Ισραήλ από το 1967.

Στις 19 Ιουλίου, η ισραηλινή κατοχή πραγματοποίησε επιθέσεις στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας, Δαμασκού.

Στις 7 Αυγούστου, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τέσσερις στρατιώτες του Συριακού Αραβικού Στρατού και τραυμάτισαν άλλους τέσσερις στην περιοχή της Δαμασκού, αφού η συριακή αεράμυνα επενέβη.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις επανειλημμένες επιθέσεις και παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας από το ισραηλινό καθεστώς», πρόσθεσε ο Ιραβανί.

«Αυτές οι κατακριτέες πράξεις, όπως οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δαμασκό και τις γύρω περιοχές στις 21 Αυγούστου, που στοχεύουν σκόπιμα τις μη στρατιωτικές υποδομές, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ. Αποτελούν επίσης σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», κατήγγειλε.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Κασσελάκης: Το πιο αριστερό πράγμα είναι να βελτιώνεις τη ζωή των συνανθρώπων σου

Έκλεισε το πέρασμα στη Ράφα-Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας

Σταύρωση και Ανάσταση της Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα