ΑΘΗΝΑ
22:16
|
07.05.2024
Το κύριο μπλοκ της Δυτικής Αφρικής ECOWAS προειδοποίησε ότι είναι έτοιμο να στείλει στρατεύματα στον Νίγηρα για να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι στρατιωτικοί οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα πριν από σχεδόν έναν μήνα, την 26η Ιουλίου, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι εξουσιοδότησαν τις ένοπλες δυνάμεις δυο γειτονικών κρατών, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, να επέμβουν στο έδαφός τους «σε περίπτωση επίθεσης».

Το κύριο μπλοκ της Δυτικής Αφρικής ECOWAS προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τους πραξικοπηματίες, αλλά προειδοποίησε ότι είναι έτοιμο να στείλει στρατεύματα στον Νίγηρα για να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη εάν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες.

Οποιαδήποτε κλιμάκωση κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την κατεστραμμένη από τις εξεγέρσεις περιοχή, καθώς οι γείτονες του Νίγηρα, το Μαλί και η Μπουρκίνα Φάσο, έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν τον Νίγηρα σε οποιαδήποτε σύγκρουση με την ECOWAS.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, αντίστοιχα η Ολιβιά Ρουαμπά και ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ, επισκέφθηκαν χθες τη Νιαμέ, όπου έγιναν δεκτοί από τον νέο ισχυρό άνδρα του Νίγηρα, τον στρατηγό Αμπντουραμάν Τσιανί.

«Εξήραν» την υπογραφή διαταγμάτων που «εξουσιοδοτούν τις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί να επέμβουν στην επικράτεια του Νίγηρα σε περίπτωση επίθεσης», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που διάβασε ο Ουμαρού Ιμπραήμ Σιντί, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ του Νίγηρα.

«Οι υπουργοί της Μπουρκινάμπε και του Μαλί… επανέλαβαν τη διαφωνία τους για ένοπλη επέμβαση κατά του λαού του Νίγηρα, κάτι που θα θεωρηθεί ως κήρυξη πολέμου», ανέφερε η ανακοίνωση.

Αμέσως μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου στη Νιαμέ, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις νέες αρχές του Νίγηρα, ειδικά όταν η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά) απείλησε να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη.

Ουαγκαντούγκου και Μπαμακό προειδοποίησαν τότε τη CEDEAO ότι θα εκλάβουν οποιαδήποτε επέμβαση στον Νίγηρα ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους, κάτι που επανέλαβαν οι ΥΠΕΞ τους χθες.

Ο στρατηγός Τσιανί από την πλευρά του διεμήνυσε το Σάββατο πως η όποια στρατιωτική επιχείρηση δεν θα είναι ο «υγιεινός περίπατος» που «πιστεύουν ορισμένοι».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα