ΑΘΗΝΑ
23:40
|
09.05.2024
Η έγχυση ραδιενεργών υδάτων στον ωκεανό έχει εγείρει αντιδράσεις κρατών αλλά και πολιτών της περιοχής, με διαδηλωτές να συλλαμβάνονται χθες στη Νότια Κορέα.
Βορειοκορεατικό αλιευτικό στο λιμάνι του Ράσον
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα κάλεσε την Ιαπωνία να σταματήσει αμέσως την απελευθέρωση ραδιενεργών λυμάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με δήλωση που αναμεταδόθηκε χθες από το πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η ιαπωνική κίνηση «απειλεί σοβαρά τις ζωές, την ασφάλεια και το μέλλον της ανθρωπότητας», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.

Η Πιονγιάνκ καταλόγισε επιπλέον στην Ιαπωνία ότι διέπραξε ένα «ασυγχώρητο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και ζήτησε να λογοδοτήσει.

Η δήλωση έρχεται αφότου η Ιαπωνία ανακοίνωσε χθες πως ξεκίνησε την απελευθέρωση επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού από τον τόπο της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα που έλαβε χώρα το 2011 στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, ανακοίνωσε προηγουμένως ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν την απόρριψη περίπου 1,3 εκατομμυρίων μετρικών τόνων λυμάτων.

Το Τόκιο τόνισε το ότι η έγχυση του νερού στη θάλασσα έλαβε την έγκριση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στις 4 Ιουλίου.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε από το KCNA τότε, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βόρειας Κορέας επέκρινε τον ΔΟΑΕ για τη «διευκόλυνση της μελλοντικής απόρριψης από την Ιαπωνία μολυσμένου από πυρηνικά ύδατος», αποκαλώντας την «παράλογη συμπεριφορά».

Ο ΔΟΑΕ «υποστηρίζει ενεργά την παράνομη και ανήθικη πράξη της Ιαπωνίας που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και την ασφάλεια της ανθρωπότητας και του οικολογικού περιβάλλοντος», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ ενέκρινε το ιαπωνικό σχέδιο τον Ιούλιο, δηλώνοντας ότι ανεξάρτητες επιτόπιες δοκιμές έδειξαν ότι η συγκέντρωση τριτίου στο νερό ήταν πολύ κάτω από το λειτουργικό όριο και ότι ο αντίκτυπος που θα είχε η κίνηση στους ανθρώπους και το περιβάλλον θα ήταν «αμελητέος».

Η διαχειρίστρια του εργοστασίου της Φουκουσίμα, Tokyo Electric Power (TEPCO), δημοσίευσε επίσης χθες αποτελέσματα δοκιμών, υποστηρίζοντας ότι το νερό περιείχε έως και 63 μπεκερέλ τριτίου ανά λίτρο – πολύ κάτω από το όριο πόσιμου νερού του ΠΟΥ των 10.000 μπεκερέλ ανά λίτρο.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους γείτονες της Ιαπωνίας δεν έχουν πειστεί για την ασφάλεια της έκλυσης των λυμάτων. Η Κίνα απάντησε στην κίνηση, εκδίδοντας γενική απαγόρευση για όλα τα ιαπωνικά θαλασσινά, με το Πεκίνο να επιμένει ότι το Τόκιο δεν έχει αποδείξει ότι το νερό που απελευθερώνει είναι ασφαλές.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέδωσε μια δήλωση χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «εξαιρετικά εγωιστικό και ανεύθυνο» και προέτρεψε την Ιαπωνία να μην προκαλέσει «δευτερογενή βλάβη στους ντόπιους και ακόμα και στον διεθνή πληθυσμό για τα δικά της ιδιοτελή συμφέροντα».

Οι ειδικές διοικητικές περιφέρειες της Κίνας του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου ανακοίνωσαν επίσης απαγορεύσεις εισαγωγής ιαπωνικών θαλασσινών από 10 νομούς.

Η Νότια Κορέα, η οποία είχε ήδη επιβάλει περιορισμούς, δήλωσε ότι δεν θα τους άρει παρά το γεγονός ότι συνυπογράφει την ασφάλεια του ιαπωνικού σχεδίου. Η Αστυνομία της χώρας συνέλαβε χθες 16 διαδηλωτές στην πρεσβεία της Ιαπωνία που διαμαρτύρονταν ενάντια στην κίνηση.

Η Greenpeace κατηγόρησε επίσης το Τόκιο για «σκόπιμη ρύπανση του Ειρηνικού Ωκεανού» και επέμεινε στο ότι η αποθήκευση του νερού θα ήταν καλύτερος τρόπος δράσης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Panama Papers: Πέθανε ο βασικός κατηγορούμενος Ραμόν Φονσέκα

Σχέδια κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά του Ισραήλ καταστρώνουν οι Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα