ΑΘΗΝΑ
07:43
|
27.04.2024
«Δώστε λεφτά για πυροσβεστικά και όχι για αεροπλάνα πολεμικά» ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα που ακούστηκαν στη συγκέντρωση.
Χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για διαμαρτυρία κατά των κυβερνητικών πολιτικών στο περιβάλλον
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαζικό συλλαλητήριο για την προστασία της ζωής και της δημόσιας περιουσίας, του περιβάλλοντος και του όποιου δασικού πλούτου έχει απομείνει πραγματοποιείται απόψε στο κέντρο του Συντάγματος με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, συνδικάτα και σωματεία με τη συμμετοχή του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος σε σύντομες δηλώσεις του τόνισε:

«Είμαστε εδώ για να βροντοφωνάξουμε “Ως εδώ! Φτάνει πια!”. Δεν θα γίνουμε και δεν είμαστε απλοί θεατές, άβουλοι θεατές σε αυτό το έγκλημα που συντελείται ενάντια στην ανθρώπινη ζωή, ενάντια στον δασικό πλούτο, το περιβάλλον, το βιός των συνανθρώπων μας. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, γι’ αυτό οργανωνόμαστε, διεκδικούμε, παλεύουμε, τους ανατρέπουμε!».

Φωτογραφίες από το 902.gr

«Δώστε λεφτά για πυροσβεστικά και όχι για αεροπλάνα πολεμικά» ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα που ακούστηκαν στη συγκέντρωση από διαδηλωτές που αποδοκίμασαν έντονα την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να δίνει χρήματα για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και όχι για την Πυροσβεστική, τις Δασικές Υπηρεσίες, όλες τις κρατικές υπηρεσίες που μπορούν να  συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου.

Άλλα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν:

  • «Φωτιές – πλημμύρες-καταστροφές- Η προστασία μας δεν παίρνει αναβολές».
  • «Η ανάπτυξη σας τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας».
  • «Πλημμύρες, φωτιές, καταστροφές, κόστος δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές».

Η ομιλία του Γιάννη Πρωτούλη

Ο Γιάννης Πρωτούλης, που είναι μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, ζήτησε να μην είναι πλέον ανεκτή η καταστροφή και να μην γίνει «κανονικότητα».

Και τόνισε:

«Δεν πρέπει να ανεχθούμε αυτή την πολιτική που μοιράζει ένα “σκασμό” λεφτά σε εργολάβους, σε επιχειρήσεις και την ίδια στιγμή μέσα στην Αττική, οι κάτοικοι σβήνουν τις δασικές πυρκαγιές με τους κουβάδες.  Δεν πρέπει να ανεχθούμε άλλο να μην υπάρχει ούτε ένας δασεργάτης για 350.000 στρέμματα δάσους στην Πάρνηθα.  Δεν πρέπει να ανεχθούμε άλλο τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στην Πυροσβεστική.  Δεν πρέπει να ανεχθούμε άλλο αυτή την εγκληματική πολιτική που αφήνει απροστάτευτο το λαό και τις λαϊκές περιουσίες για τα κέρδη των λίγων».

Πάνω από 60 οι τραυματισμένοι πυροσβέστες από τις πυρκαγιές

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Δημήτρη Καραγκούνη, μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ένωσης Απόστρατων Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο Καραγκούνης στην ομιλία του επισήμανε τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών που δείχνουν πως μέχρι σήμερα έχουν καταστραφεί περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα γης. Τρεις περίπου φορές περισσότερα από όσα καίγονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στη χώρα μας (2006-2022).

Όπως ανέφερε, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα δεκάδες ανθρώπους απανθρακωμένους και τεράστιες καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες, σπίτια, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και δάση. Συνολικά καταστράφηκαν ολόκληρες περιοχές.

Και πρόσθεσε:

«Η προπαγάνδα της κυβέρνησης περί “πλήρους ετοιμότητας”, “εκπόνησης δράσεων και σχεδίων” και “κοσμογονία στην πολιτική προστασία” στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, μόνο αγανάκτηση προκαλούν. Ο επικίνδυνος αποπροσανατολισμός που επιδιώκει η κυβέρνηση μπροστά σε αυτή την τραγωδία δεν μπορεί να κρύψει την αποκλειστική ευθύνη που έχει.

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος και δεκάδες σωματεία εργαζομένων και επαγγελματιών, πολύ πριν την αντιπυρική περίοδο είχαν αναδείξει τις τεράστιες ελλείψεις, απαιτώντας από την κυβέρνηση να καλύψει όλα τα κενά σε προσωπικό και τεχνικά μέσα των δασικών υπηρεσιών και της πυροσβεστικής σε όλη τη χώρα».

Σε άλλο σημείο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από το 1998, που η ευθύνη των δασικών πυρκαγιών πέρασε στην Πυροσβεστική, στη χώρα υιοθετήθηκε ένα μοντέλο δασοπυρόσβεσης που βασίστηκε κατεξοχήν στην καταστολή. Οι δασικές υπηρεσίες εντάχθηκαν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και παραμένουν επί χρόνια υποστελεχωμένες. Την τελευταία 20ετία το προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας μειώνεται κάθε χρόνο με αποτέλεσμα σχεδόν σε όλα τα δασαρχεία της χώρας να μην υπάρχουν δασεργάτες!

Και συνέχισε:

«Το αποτέλεσμα είναι δάση χωρίς καθαρισμούς – αραιώσεις, δασικοί δρόμοι που είναι ασυντήρητοι ή δεν υπάρχουν, πυροσβεστικοί κρουνοί χωρίς νερό, ανύπαρκτες αντιπυρικές ζώνες. Αντί για μόνιμο εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών σε τεχνικά μέσα πυρόσβεσης η κυβέρνηση επιλέγει να γεμίζει με πακτωλό χρημάτων από τις τσέπες τους λαού ιδιωτικές εταιρείες για την καταστολή των πυρκαγιών μέσω της ενοικίασης ελικοπτέρων, αεροσκαφών και άλλων μέσων, συνεχίζοντας την απαξίωση του γερασμένου εθνικού στόλου για τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή που από το Πυροσβεστικό Σώμα λείπουν περίπου 4500 πυροσβέστες, μηχανολογικός εξοπλισμός και ατομικά εφόδια, είναι απαράδεκτο να στέλνει η κυβέρνηση πυροσβέστες σε πλειστηριασμούς λαϊκών νοικοκυριών. Τα παραπάνω αποδεικνύουν και φέτος ότι η εγκληματική πολιτική του κόστους – οφέλους συνεχίζεται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.

Η γη, τα δασικά οικοσυστήματα, οι υποδομές, αντιμετωπίζονται διαχρονικά ως εμπόρευμα για την ενίσχυση των κάθε φορά επενδυτικών επιδιώξεων και της κερδοφορίας των κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Την ίδια στιγμή οι πυροσβέστες αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμο υλικό κι όχι ως εξειδικευμένοι επαγγελματίες και άνθρωποι, γι’ αυτό το πρώτο μέτρο που εφαρμόζεται είναι το τέντωμα του εργασιακού τους χρόνου με τις επιφυλακές, για να καλυφθεί η τεράστια έλλειψη προσωπικού με 24ωρες βάρδιες στα πύρινα μέτωπα και συνεχόμενες βάρδιες σε αστικές πυρκαγιές. Η συνέπεια αυτής εντατικοποίησης είναι να έχουμε μόνο τις τελευταίες μέρες περισσότερους από 60 πυροσβέστες να έχουν τραυματιστεί ή να έχουν παρουσιάσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Πρότεινε έτσι, κεντρικό και ολοκληρωμένο αντιπυρικό σχεδιασμό, με κύριο βάρος στη διαχείριση και προστασία των δασών και στην πρόληψη, που να περιλαμβάνει εκτός των άλλων την απόκτηση και διασπορά μέσων και προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα