ΑΘΗΝΑ
13:37
|
06.05.2024
Νέες εστίες σε Φθιώτιδα, Αρχαία Ολυμπία, Ταΰγετο και Δράμα - Μήνυμα εκκένωσης και στην Άνδρο.
Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι του Έβρου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Έβρο, Πάρνηθα και Βοιωτία την ώρα που δύο καινούριες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα σε Άνδρο και Φθιώτιδα.

Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 122 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 75 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι του Έβρου, όπου η φωτιά συνεχίζει απτόητη το καταστροφικό της έργο, με αποτέλεσμα να σταλούν νέα μηνύματα εκκένωσης οικισμών από το 112.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 4:30 το απόγευμα, το 112 κάλεσε σε εκκένωση τους κατοίκους της περιοχής Αύρα που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ροδόπης και Έβρου.

Ακολούθησε, λίγο πριν τις 6μμ, μήνυμα προς τους κατοίκους των περιοχών Ατάρνη και Πλάκα Έβρου προκειμένου να κατευθυνθούν προς Αλεξανδρούπολη, αλλά στους κατοίκους της περιοχής Κασσιτερά Ροδόπης προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Σάπες.

Συνολικότερα στον Έβρο, όπου ο πύρινος όλεθρος συνεχίζεται εδώ και μία εβδομάδα, το βάρος των προσπαθειών πυροσβεστών και εθελοντών έχει πέσει στο μέτωπο της φωτιάς στη Λεπτοκαρυά.

Οι φλόγες καίνε δρυοδάσος αλλά με το πύρινο μέτωπο να κινείται κόντρα στον αέρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα τελευταία ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών στον Έβρο, με τα άλλα δύο να εντοπίζονται στη Δαδιά και τις Τρεις Βρύσες.

Στο τελευταίο μέτωπο, 30 υλοτόμοι με το προσωπικό του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης και πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ελέγξουν τη φωτιά ώστε να μην περάσει προς το Καταφύγιο Άγριας Ζωής που υπάρχει εκεί.

Μήνυμα για εκκένωση και στην Άνδρο

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε, το πρωί του Σαββάτου (26/8), στην Άνδρο και μάλιστα εκκενώθηκε ο οικισμός Γίδες.

Συγκεκριμένα, εστάλη μήνυμα από την Πολιτική Προστασία μέσω του 112 στους κατοίκους της Άνδρου, το οποίο ανέφερε: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Γίδες, απομακρυνθείτε προς Λιμάνι Γαυρίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται στις περιοχές Βιτάλι και κοντά στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, αρχικά έσπευσαν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Ακόμα, συνδρομή παρέχουν και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dimitris Lotsaris (@lotsarisdimitris)

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα Enandro.gr νωρίτερα το μεσημέρι στην τοποθεσία Αγία Μαρίνα κοντά στο μέτωπο που είχε ξεσπάσει στο Βιτάλι η φωτιά εγκλώβισε την υδροφόρα του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και ο οδηγός αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει μέσα από τις φλόγες που είχαν κυκλώσει το σημείο. Αποτέλεσμα ήταν η υδροφόρα να καεί.

Στο νησί μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα της ΠΕΠΥΔ Κρήτης, 10 πυροσβέστες από την 1η Ε.ΜΟΔ.Ε., 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία, και 10 εθελοντές με 3 οχήματα των Εθελοντικών Ομάδων, Βύρωνα, Κρυονερίου και Εκάλης Αττικής. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης

Νέες εστίες φωτιάς σε Φθιώτιδα, Αρχαία Ολυμπία, Ταΰγετο και Δράμα

Εντωμεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε, γύρω στις 3 το μεσημέρι, σε δασική περιοχή σε δύσβατο σημείο στη θέση Γκάτζα του δήμου Λοκρών Φθιώτιδας στα όρια με τον νομό Βοιωτίας.

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, σε δύσβατο σημείο στην περιοχή της τοπικής κοινότητας Λάσδικα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Νωρίτερα, πυρκαγιές που προκλήθηκαν πιθανότατα από κεραυνούς εκδηλώθηκαν σε δύο σημεία στον Ταΰγετο, κοντά στην κοινότητα Λαδά, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να φτάνουν άμεσα και να θέτουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Εν τω μεταξύ και ένα τρίτο μέτωπο στο Καρβέλι του Ταΰγετου στην περιοχή Σιδερόπορτα που ήταν ιδιαίετρα δύσβατο αντιμετωπίστηκε και αυτό άμεσα από εναέρια κυρίως μέσα.

Φωτιά ξέσπασε, τέλος, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα σε δασική έκταση στο Μεγαλοβούνι Παρανεστίου, στη Δράμα. Για την ακτάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 26 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο, ενώ παρέχεται συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Η εικόνα σε Βάρη, Βούλα, Κορωπί, Γραμματικό και Χίο – Αναζωπυρώσεις στη Φυλή

Υπό μερικό έλεγχο έθεσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις φωτιές που εκδηλώθηκαν τις πρωινές ώρες σήμερα σε Βάρη, Βούλα, Κορωπί και Γραμματικό Αττικής μετά από πτώση κεραυνών.

Στα σημεία επιχειρούν επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 18 πυροσβεστών με 4 οχήματα από Γαλλία και 16 πυροσβεστών από Κύπρο, ενώ επιχείρησαν 4 ελικόπτερα. Επιπρόσθετα παρέχουν συνδρομή εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής.

Παράλληλα σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία άρθηκαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είχαν τεθεί σε εφαρμογή στην περιοχή του Μαραθώνα λόγω της πυρκαγιάς στο Γραμματικό.

Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Υπό έλεγχο σε Χίο και Λέσβο

Επίσης υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στη περιοχή Καμπιά Χίου όπου επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 9 οχήματα και εθελοντές πυροσβέστες ενώ επιχείρησε και ένα ελικόπτερο.

Υπό έλεγχο τέθηκε, επίσης, η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι σε ξερά χόρτα και καλαμιές στην περιοχή της Σκάλας Ερεσού Λέσβου.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δέκα χρόνια από τη σφαγή της Οδησσού: Όταν ο φασισμός επιβλήθηκε με αίμα και ατσάλι

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα