ΑΘΗΝΑ
08:42
|
06.05.2024
Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή λέει ο απερχόμενος πρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα κέρδισε με 52,6%, έναντι 44% του αντιπάλου του Νέλσον Σαμίσα.
ZANU-PF κυβερνά από το 1980
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νικητή ανέδειξε η εκλογική επιτροπή στην Ζιμπάμπουε, αργά το βράδυ του Σαββάτου, τον απερχόμενο πρόεδρο Έμερσον Μνανγκάγκουα με 52,6%, έναντι 44% του αντιπάλου του Νέλσον Σαμίσα, με την αντιπολίτευση να μην αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και παρατηρητές να κάνουν λόγο για διαδικασία που απέτυχε να ανταποκριθεί στα περιφερειακά και διεθνή πρότυπα.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε τα αποτελέσματα», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού Πολιτών της Chamisa για την Αλλαγή (CCC), προσθέτοντας ότι το κόμμα θα ανακοινώσει σύντομα την επόμενη κίνησή του.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή δήλωσε ότι η ψηφοφορία διεξήχθη σε ένα «κλίμα φόβου», ενώ η αποστολή του περιφερειακού μπλοκ της Νότιας Αφρικής SADC σημείωσε ζητήματα όπως καθυστερήσεις στην ψηφοφορία, προβληματικούς εκλογικούς καταλόγους, απαγορεύσεις συγκεντρώσεων της αντιπολίτευσης και μεροληπτική κάλυψη από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Έμερσον Μνανγκάγκουα, γνωστός και ως «κροκόδειλος» εξαιτίας της σκληρότητάς του, αναμενόταν ευρέως ότι θα εξασφάλιζε την επανεκλογή του, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στη χώρα στην οποία το κόμμα ZANU-PF κυβερνά από το τέλος της κυριαρχίας της λευκής μειονότητας.

Ως βρετανική αποικία που διοικούνταν από λευκούς, με το όνομα Ροδεσία, η χώρα αποσχίστηκε από το Λονδίνο το 1965 και κέρδισε οριστικά την ανεξαρτησίας της το 1980 μετά από μακρύ ανταρτοπόλεμο, οπότε και μετονομάστηκε σε Ζιμπάμπουε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα