ΑΘΗΝΑ
01:13
|
02.05.2024
Απελπισμένοι και απογοητευμένοι από τον ανοδικό πληθωρισμό, την ανεργία και τη φτώχεια, οι πολίτες της Ζιμπάμπουε ψηφίζουν σήμερα με ελπίδες για ριζική πολιτική αλλαγή.
Πολίτες κάνουν ουρά για να ψηφίσουν στις γενικές εκλογές στο σχολείο Kuwadzana στο Χαράρε της Ζιμπάμπουε
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πολίτες της Ζιμπάμπουε ψηφίζουν σήμερα Τετάρτη στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, με πολλούς από αυτούς να δηλώνουν απελπισμένοι για αλλαγή μετά από δύο δεκαετίες ανελέητου οικονομικού χάους, αλλά δύσπιστοι ότι το κυβερνών κόμμα ZANU-PF θα επιτρέψει να διεξαχθούν οι εκλογές με αξιόπιστο τρόπο ή την οποιαδήποτε χαλάρωση της ασφυκτικής εξουσίας του.

Ο Πρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα επιδιώκει την επανεκλογή μετά από μια πρώτη θητεία κατά τη διάρκεια της οποίας ο πληθωρισμός, οι ελλείψεις στην κυκλοφορία του χρήματος και η αδυσώπητη ανεργία έκαναν τη ζωή ανυπόφορη για τους κατοίκους της Ζιμπάμπουε, πολλοί από τους οποίους βασίζονται σε εμβάσματα με δολάρια ΗΠΑ από συγγενείς τους στο εξωτερικό για να τα βγάλουν πέρα.

Οι πιθανότητες της χώρας να επιλύσει μια κρίση χρέους που την εμποδίζει να έχει πρόσβαση σε δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λιγοστεύουν διαρκώς, καθώς οι ξένοι δανειστές έχουν πει ότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές είναι προϋπόθεση για οποιεσδήποτε ουσιαστικές συνομιλίες για το θέμα.

Ο Μνανγκάγκουα, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία όταν ο μακροχρόνιος ηγέτης της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε ανατράπηκε σε στρατιωτικό πραξικόπημα το 2017, αντιμετωπίζει άλλους 10 υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένου του κύριου αντιπάλου του, του δικηγόρου και πάστορα Νέλσον Τσαμίσα του Συνασπισμού Πολιτών για την Αλλαγή (CCC).

Είναι η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μεταξύ των δύο αφότου ο Μνανγκάγκουα κέρδισε μια αμφιλεγόμενη ψηφοφορία το 2018, για την οποία η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι ήταν νοθευμένη. Παρά τις διενέξεις, ο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την εκλογή του Μνανγκάγκουα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 π.μ. τοπική ώρα και επρόκειτο να κλείσουν στις 7 μ.μ. Περίπου 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στα εκλογικά μητρώα στη χώρα των περίπου 15 εκατομμυρίων.

Στο Δημοτικό Σχολείο Sherwood στην πόλη Kwekwe, όπου ο Μνανγκάγκουα είναι εγγεγραμμένος και θα ψηφίσει αργότερα μέσα στην ημέρα, δεκάδες ψηφοφόροι παρατάχθηκαν από τις 6 το πρωί και κουβέντιασαν σε σιωπηλούς τόνους περιμένοντας να ξεκινήσει η διαδικασία.

Η κοινοτική αγρότης Μπεατρίς Σιμπάντα, 65 ετών, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Θέλω μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά μου. Χρειάζονται δουλειές. Ελπίζω ότι μετά τις εκλογές η ζωή να γίνει καλύτερη».

Στην πρωτεύουσα Χαράρε, στην εκλογική περιφέρεια Kuwadzana όπου θα ψηφίσει ο Τσαμίσα, οι άνθρωποι είπαν επίσης ότι πεινούσαν για αλλαγές.

«Παλεύουμε και πεινάμε. Έχω πέντε εγγόνια που φροντίζω. Είμαι τυχερή που έχω ένα σπίτι και μπορώ να τα φροντίσω, καθώς οι πατεράδες τους δεν εργάζονται», είπε η 67χρονη γιαγιά Μαμπέλ Φαμπί.

Η καταμέτρηση των ψήφων θα ξεκινήσει αμέσως μόλις κλείσουν τα εκλογικά τμήματα και τα κοινοβουλευτικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το πρωί της Πέμπτης. Το προεδρικό αποτέλεσμα αναμένεται να έρθει αργότερα, αν και πολύ πριν από την προθεσμία των πέντε ημερών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα