ΑΘΗΝΑ
09:23
|
30.09.2023
Ο «Πατριωτικός Νόμος» στοχεύει πολίτρες που υποστηρίζουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Ζιμπάμπουε ή την ανατροπή της κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε ενέκρινε νομοσχέδιο που τιμωρεί τους πολίτες για «αντιπατριωτικές πράξεις» με 20 χρόνια φυλάκιση, ανάκληση της υπηκοότητας και πρόστιμα.

Οι νομοθέτες υπερψήφισαν χθες με 99 υπέρ έναντι 17 την τροποποίηση του Ποινικού Δικαίου, το οποίο πλέον ποινικοποιεί την «εσκεμμένη βλάβη της κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων της Ζιμπάμπουε». Αυτό περιλαμβάνει πολίτες που συνεργάζονται με ξένους εκπροσώπους για να υποστηρίξουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Ζιμπάμπουε ή την ανατροπή της κυβέρνησης.

Η Χαράρε έχει αποδώσει κυρώσεις από τη Δύση, που επιβλήθηκαν σε αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους και κρατικές οντότητες για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις ενέργειες της αντιπολίτευσης και στοχεύει να περιορίσει τις συναντήσεις μεταξύ μελών της αντιπολίτευσης και ξένων αξιωματούχων.

Το διάταγμα, σύμφωνα με τους επικριτές, διαιωνίζει τις παραβιάσεις της ελεύθερης έκφρασης και στοχεύει τους αντιπάλους του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Μετώπου της Ζιμπάμπουε-Πατριωτικό Μέτωπο (ZANU-PF).

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Συνασπισμός Πολιτών για την Αλλαγή (CCC) είπε ότι το νομοσχέδιο είναι «επικίνδυνο», «αντισυνταγματικό» και απειλή για τη δημοκρατία.

«Ένα άτομο που καταδικάζεται βάσει του “Πατριωτικού Νόμου” μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή. Πρόκειται για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή σύμφωνα με το άρθρο 48 του Συντάγματος, το οποίο λέει ότι η θανατική ποινή μπορεί να επιβληθεί μόνο για φόνο που διαπράττεται από άνδρες μεταξύ 21 και 70 ετών», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του CCC Φατζαγί Μαχέρε.

Ο πρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα, ο οποίος είναι υποψήφιος για επανεκλογή, ανακοίνωσε χθες ότι οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Ζιμπάμπουε θα διεξαχθούν στις 23 Αυγούστου. Ο Νέλσον Τσαμίσα, 45 ετών, είναι ο κύριος αντίπαλος του 80χρονου.

Η εκπρόσωπος του CCC προέτρεψε το εκλογικό σώμα να «καταψηφίσει την τυραννία» και να εκλέξει μια κυβέρνηση που βάζει τους πολίτες της πρώτους. «Μόνο σε μια δικτατορία μπορείς να αντιμετωπίσεις τη θανατική ποινή για μια συνάντηση». έγραψε σήμερα στο Twitter.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φρίκη σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι: Γυναίκα προσπάθησε να καθαρίσει τη μηχανή και την έκοψε ολόκληρη

Καιρός σήμερα: Έως 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία-Πού θα βρέχει

Ισπανία: Πώς ο εν δυνάμει Πρωθυπουργός σχημάτισε… αντιπολίτευση

Ποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι στη Ρόδο απαντούν στα ερωτήματα για ελεύθερες παραλίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα