ΑΘΗΝΑ
20:10
|
02.05.2024
«Υπερασπιζόμαστε τις πρόσφατες αναρτήσεις μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καλούν για ειρήνη κατά την προεκλογική περίοδο», απαντούν οι ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε κάλεσε σήμερα την πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στη Χαράρε, Ελέιν Φρενς, για την υποτιθέμενη παρέμβαση της Ουάσιγκτον στις εκλογές της χώρας που θα γίνουν τον Αύγουστο.

Επισημαίνεται ότι η Ζιμπάμπουε συνεχίζει να πλήττεται από αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ζιμπάμπουε ανέφερε σε δήλωση ότι η επιτετραμμένη κλήθηκε αφού η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Χαράρε μοιράστηκε πολλά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτόν τον μήνα ενθαρρύνοντας τους κατοίκους της Ζιμπάμπουε να «εγγραφούν για να ψηφίσουν και να βεβαιωθούν ότι θα ακουστεί η φωνή τους».

«Το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Εμπορίου κάλεσε την Επιτετραμμένη αφού η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με τις εκλογές στις 26 Μαΐου 2023», ανέφερε το υπουργείο.

Η Ροφίνα Τσικάβα, αναπληρώτρια γραμματέας Εξωτερικών Υποθέσεων της Ζιμπάμπουε, είπε στην Αμερικανίδα διπλωμάτη ότι η κυβέρνησή της ανησυχεί για τις αναρτήσεις της πρεσβείας «που συνορεύουν με τον ακτιβισμό και την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ζιμπάμπουε».

Το υπουργείο περιέγραψε περαιτέρω τις ενέργειες της αποστολής ως «απαράδεκτες» και ως παρέκκλιση από «συμβατικές διπλωματικές νόρμες και αξίες που κατοχυρώνονται στη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις (1961)» και προέτρεψε τέτοιες συμπεριφορές να αποφευχθούν στο πνεύμα της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Ζιμπάμπουε και της Ουάσιγκτον.

Η Φρενς σημείωσε τις ανησυχίες της Χαράρε ενώ επανέλαβε τη θέση της πρεσβείας της για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Ζιμπάμπουε, όπου οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι τεταμένες εδώ και δεκαετίες ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην κυβέρνηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκλογική νοθεία.

Εν τω μεταξύ, η Μεγκ Ριγκς, εκπρόσωπος του Προξενείου των ΗΠΑ, φέρεται να είπε στο VOA News ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις θέσεις που σχετίζονται με τις εκλογές.

«Υπερασπιζόμαστε τις πρόσφατες αναρτήσεις μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καλούν για ειρήνη κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτά τα ουδέτερα απολιτικά μηνύματα παρουσιάζουν το έργο καλλιτεχνών από τη Ζιμπάμπουε που ήθελαν να εμπλακούν με τους νέους συναδέλφους τους σχετικά με τη σημασία της ειρήνης κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής διαδικασίας», είπε η Ριγκς, σύμφωνα με το VOA News.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τζορτζ Χαράμπα, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του προέδρου της Ζιμπάμπουε, άφησε να εννοηθεί ότι οι αμερικανικές ομάδες παρατηρητών εκλογών θα μπορούσαν να αποκλειστούν από το να παρακολουθήσουν τις κάλπες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα