ΑΘΗΝΑ
21:27
|
05.05.2024
Το Χάλστατ αριθμεί λίγο περισσότερους από 700 κατοίκους, ωστόσο δέχεται έως και 10.000 επισκέπτες την ημέρα.
Ζητούν ανώτατο όριο στον καθημερινό αριθμό επισκεπτών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαμαρτυρία κατά του μαζικού τουρισμού οργάνωσαν κάτοικοι του χωριού Χάλστατ της Αυστρίας, το οποίο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το Χάλστατ, ένα γραφικό χωριό του 16ου αιώνα, αριθμεί λίγο περισσότερους από 700 κατοίκους, ωστόσο δέχεται έως και 10.000 επισκέπτες την ημέρα στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου.

Αν και ο τουρισμός έχει τονώσει ιδιαίτερα την τοπική οικονομία, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι πλέον οι επισκέπτες είναι πάρα πολλοί, ειδικά αυτοί που επισκέπτονται το χωριό για μία ημέρα με μεγάλα λεωφορεία, και ζητούν να μπει όριο στον αριθμό των τουριστών, αλλά και να απαγορευτεί η κίνηση των τουριστικών λεωφορείων μετά τις 5 το απόγευμα, αναφέρει ρεπορτάζ του BBC.

Το Χάλστατ, με τα γραφικά παλιά σπίτια του στις όχθες της ομώνυμης λίμνης στις Άλπεις, περιβάλλεται από απόκρημνα βουνά και έχει γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από όλον τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί λένε ότι ενέπνευσε το φανταστικό βασίλειο της Αρεντέλλας στην ταινία Frozen της Disney.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά το μικρό του μέγεθος, δεχόταν περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο πριν από την πανδημία του Covid-19.

Πολλοί επισκέπτες μεταβαίνουν στο Χάλστατ, αναζητώντας την τέλεια selfie με φόντο τη λίμνη, τον γκρι πύργο της τοπικής εκκλησίας και το μαγευτικό ορεινό τοπίο. Πριν τρεις μήνες, τον Μάιο, κάτοικοι έστησαν προσωρινά έναν ξύλινο τοίχο στο πιο δημοφιλές σημείο για selfie, εμποδίζοντας τη θέα στις Άλπεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηχορύπανση και το κυκλοφοριακό κομφούζιο που δημιουργείτα στην περιοχή.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, ακόμα και ο δήμαρχος της πόλης είχε δηλώσει, ότι θα επιθυμούσε να μειωθεί ο αριθμός των λεωφορείων που περνούν από το Χάλστατ κατά ένα τρίτο.

Απόφαση δεν φαίνεται όμως να έχει ληφθεί ακόμα και έτσι, τουλάχιστον προς το παρόν, το Χάλστατ, όπως και η Βενετία και άλλα μέρη που επηρεάζονται από το φαινόμενο του υπερτουρισμού, θα είναι αναγκασμένο να υπομείνει τις συνέπειες της δημοτικότητάς του.

Διαβάστε επίσης

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα