ΑΘΗΝΑ
16:01
|
04.05.2024
Η Γαλλία απαγόρευσε τις μαντίλες στα σχολεία το 2004 και το κάλυμμα του προσώπου το 2010, εξοργίζοντας πολλούς από τους πέντε εκατομμύρια μουσουλμανικούς της χώρας.
Το μακρύ παραδοσιακό φόρεμα που καλύπτει όλο το σώμα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέλος στην μουσουλμανική αμπάγια, το μακρύ παραδοσιακό φόρεμα που καλύπτει όλο το σώμα, από τα σχολεία της Γαλλίας βάζει το υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων τις επόμενες ημέρες.

Στην χώρα, έχει απαγορευθεί η χρήση μαντίλας στα σχολεία από το 2004 όπως και η παρουσία θρησκευτικών συμβόλων στις τάξεις όπως οι σταυροί και τα εβραϊκά σύμβολα. Ακολούθησε η απαγόρευση του καλύμματος ολόκληρου του προσώπου σε δημόσιους χώρους από το 2010, που εξόργισε πολλούς από τους πέντε εκατομμύρια μουσουλμανικούς που ζουν στη Γαλλία.

«Αποφάσισα ότι η αμπάγια δεν θα μπορούσε πλέον να φορεθεί στα σχολεία», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Γκάμπριελ Ατάλ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TF1. «Όταν μπαίνεις σε μια τάξη, δεν θα πρέπει να μπορείς να προσδιορίσεις τη θρησκεία των μαθητών απλά κοιτάζοντας τους».

«Ο κοσμικός χαρακτήρας είναι μια ελευθερία για χειραφέτηση μέσα από το σχολείο», δήλωσε ο υπουργός. Μόλις διορίστηκε επικεφαλής του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας στα τέλη Ιουλίου, έκρινε ότι το να πηγαίνουν οι μαθήτριες στο σχολείο φορώντας αμπάγια αποτελεί «μια θρησκευτική χειρονομία, που έχει στόχο να δοκιμάσει τη Δημοκρατία και την εστία της κοσμικότητάς που πρέπει να αποτελεί το σχολείο» και υποσχέθηκε να είναι «αποφασιστικός στο θέμα αυτό».

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστεως (CFCM), ένα εθνικό όργανο που περιλαμβάνει πολλές μουσουλμανικές ενώσεις, τόνισε ότι τα ρούχα από μόνα τους δεν αποτελούν «θρησκευτικό σημάδι».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στη δυτική Θεσσαλονίκη

Βομβιστικές επιθέσεις σε στρατόπεδα εκτοπισμένων στην ανατολική ΛΔ Κονγκό

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα