ΑΘΗΝΑ
16:57
|
02.05.2024
Μάχη να μην περάσουν οι φλόγες στον βασικό πυρήνα του δρυμού. Φόβοι για ενδεχόμενη αλλαγή των ανέμων.
Φόβοι για αλλαγή της φοράς των ανέμων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για 10η συνεχόμενη ημέρα συνεχίζεται η καταστροφική δράση των πυρκαγιών στον Έβρο, με τη μάχη πυροσβεστών και εθελοντών να επικεντρώνεται στο μέτωπο της Δαδιάς προς την Κοτρωνιά και στην προσπάθεια η φωτιά να μην περάσει τον οδικό άξονα πέρα από τον οποίο εκτείνεται ο πλούσιος σε βλάστηση δρυμός.

Το απόγευμα της Κυριακής εκδόθηκαν μηνύματα από το 112, για εκκένωση σε Λευκίμμη και Κασσιτερά. Στη Λευκίμμη η φωτιά πλησίασε τα πρώτα σπίτια, αλλά αναχαιτίστηκε από πυροσβέστες και εθελοντές.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπως ανακοινώθηκε, ενισχύθηκαν με 180 επιπλέον πυροσβέστες για τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο και Ροδόπη. Συνολικά επιχειρούν 474 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 100 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Τις πληγείσες περιοχές του Έβρου θα επισκεφτεί σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο. Επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.

Από σήμερα επίσης, αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων.

Γ. Αρτοποιός: Στις έρευνες συμμετέχει και η ΕΥΠ

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, τόνισε ότι στον Έβρο έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ισχυρό μέτωπο.

Όπως είπε θα στηθεί μία μεγάλη επιχείρηση με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δημιουργούν μία γραμμή άμυνας ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς και πρόσθεσε ότι στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις για να διανοίξουν αντιπυρικές ζώνες όπου είναι εφικτό. Ανησυχία ωστόσο προκαλεί η ενδεχόμενη αλλαγή του ανέμου σε νοτιά, η οποία αν συμβεί, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός θα στείλει τη φωτιά προς τη Δαδιά.

Περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ο κ. Αρτοποιός αναφέρθηκε στις πολλές εστίες φωτιάς που εκδηλώθηκαν στην περιοχή του Έβρου επισημαίνοντας ότι στις έρευνες συμμετέχει και η ΕΥΠ για το ενδεχόμενο εμπρησμού και κακόβουλων ενεργειών.

Ιδιαίτερα περιγραφικός ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι μέσα σε 20 χιλιόμετρα η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 15 ενάρξεις πυρκαγιών μέσα σε ένα 24ωρο.

Αναφορικά με την αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Λευκίμμης και πήρε διαστάσεις δημιουργώντας μέτωπο ο κ. Αρτοποιός είπε ότι «στην Λευκίμμη και στον Προβατώνα η φωτιά έχει πλέον μια πιο υφεσιακή μορφή».

Η κατάσταση στα άλλα μέτωπα

Στη Ροδόπη το μέτωπο που απασχολεί τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, είναι αυτό μεταξύ της περιοχής Κασσιτερά και Κίρκη.

Σχετικά με τα υπόλοιπα μέτωπα ο κ. Αρτοποιός εκτίμησε ότι θα κλείσουν σιγά σιγά τα μέτωπα και της Βοιωτίας και της Αττικής. «Υπάρχουν μικροεστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς και πάμε σε μία πολύ πιο βελτιωμένη εικόνα σε όλα αυτά τα μέτωπα», υπογράμμισε.

Όπως είπε, υπήρξαν νέες εστίες πυρκαγιάς το Σάββατο στην Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα στη βόρεια Άνδρο, που δημιουργήθηκαν δύο εστίες μεγάλων πυρκαγιών στις περιοχές Ζωοδόχου Πηγής και στο Βιτάλι, μέτωπο το οποίο έχει πλέον ελεγχθεί.

Σημειώνεται ότι για σήμερα Δευτέρα παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 51 οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Νίσυρος: Προφυλακιστέος ο αρχαιοφύλακας που παρενοχλούσε ανήλικα

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Αλβανία: Ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλήνων βρέθηκε δολοφονημένο στο σπίτι του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα