ΑΘΗΝΑ
15:41
|
02.07.2024
«Η Ταϊβάν δεν πρέπει να γίνει Ουκρανία», είπε ο ιδρυτής της Foxconn που κατέρχεται ως ανεξάρτητος , μετά την αποτυχία του να κερδίσει το χρίσμα…
Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Foxconn
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Foxconn, Τέρι Γκου, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της Ταϊβάν, ως ανεξάρτητος, στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο Γκου, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, με περιουσία 7,6 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Forbes, είχε από καιρό εκδηλώσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες και παραιτήθηκε από τη Foxconn, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο και βασικό προμηθευτή για τα iPhone της Apple, το 2019 σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κουομιντάνγκ (KMT), στις τελευταίες εκλογές.

Απέτυχε σε αυτή την προσπάθεια και απορρίφθηκε επίσης νωρίτερα φέτος , όταν το KMT, το οποίο θεωρείται φιλικό προς το Πεκίνο, επέλεξε τον Χου Γιου Ιχ, δήμαρχο της Νέας Ταϊπέι, ως υποψήφιο.

«Αποφάσισα να συμμετάσχω στην προεδρική κούρσα του 2024», είπε ο Γκού σε συνέντευξη Τύπου.

Ο μεγιστάνας θα χρειαστεί να συγκεντρώσει 290.000 υπογραφές έως τις 2 Νοεμβρίου για να προκριθεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος και για τον σκοπό αυτό ξεκίνησε ήδη την εκστρατεία του.

Ο Γκού κατηγόρησε το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP), το οποίο κέρδισε τις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές, ότι οδήγησε την «Ταϊβάν στον κίνδυνο του πολέμου» και άσκησε κριτική και στις αποφάσεις του όσο αφορά στην εσωτερική πολιτική.

«Δώστε μου τέσσερα χρόνια και υπόσχομαι ότι θα φέρω 50 χρόνια ειρήνης στα στενά της Ταϊβάν και θα χτίσω τα βαθύτερα θεμέλια για την αμοιβαία εμπιστοσύνη στην περιοχή», τόνισε σε μια έκκληση προς τους ψηφοφόρους. «Η Ταϊβάν δεν πρέπει να γίνει Ουκρανία και δεν θα αφήσω την Ταϊβάν να γίνει η επόμενη Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο νυν αντιπρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσιγν Τε, ο οποίος είναι υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος DPP για τις ερχόμενες εκλογές τόνισε το καθεστώς του νησιού ως «κυρίαρχης χώρας» και κατηγόρησε την Κίνα ότι εντείνει τις εντάσεις.

«Η Ταϊβάν διεξάγει τακτικές εκλογές για τον πρόεδρό μας, τον αντιπρόεδρο, τους νομοθέτες, τους αξιωματούχους, τους δημάρχους και τους ηγέτες της τοπικής αυτοδιοίκησης που υπηρετούν τον λαό, οπότε νομίζω ότι αυτό δείχνει ότι είναι γεγονός πως η Ταϊβάν είναι μια κυρίαρχη χώρα», είπε ο Λάι. «Αυτό είναι γεγονός, αυτή είναι η αλήθεια».

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς το Πεκίνο επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πώληση ακόμα μίας παρτίδας όπλων στην Ταϊβάν – ένα πακέτο 500 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει προηγμένη τεχνολογία, όπως η υπέρυθρη αναζήτηση και συστήματα παρακολούθησης για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θερμό επεισόδιο στη Βουλή: «Άει στο διάολο» της Φωτίου στην Κεφαλογιάννη

Ισραήλ: Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί και εντολή εκκένωσης της Χαν Γιούνις- «Δεν έχει μείνει ασφαλές μέρος»

Δίκη Τραμπ: Μερική ασυλία αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο- «Τρομερή αδικία» λέει ο Μπάιντεν

Κρεμλίνο: Μικρής σημασίας η επίσκεψη Όρμπαν στο Κίεβο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα