ΑΘΗΝΑ
12:42
|
17.05.2024
Η δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα διακαιώματα των Παστούν, Ιμάαν Μαζαρί-Χαζίρ, συνελήφθη ξανά λίγες ώρες αφότου είχε απελευθερωθεί με εγγύηση από το αντρομοκρατικό δικαστήριο.
Η Πακιστανή δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα Ιμάαν Μαζάρι-Χαζίρ σε δικαστήριο στο Ισλαμαμπάντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια εξέχουσα Πακιστανή δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα συνελήφθη εκ νέου, λίγες ώρες αφότου το δικαστήριο της χορήγησε εγγύηση για μια υπόθεση εξέγερσης.

Η αστυνομία στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ συνέλαβε την Ιμάαν Μαζαρί-Χαζίρ τη Δευτέρα, αφού το αντιτρομοκρατικό δικαστήριο είχε διατάξει νωρίτερα την απελευθέρωσή της από τη φυλακή Adiala στην επαρχία Παντζάμπ.

Ο δικηγόρος της Ιμάαν Μαζαρί-Χαζίρ δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η αστυνομία έχει καταθέσει άλλη μια υπόθεση εναντίον της, αλλά ισχυρίστηκε ότι οι λεπτομέρειες δεν κοινοποιήθηκαν μαζί της.

«Ζητήσαμε από τους αξιωματούχους της αστυνομίας να μας παράσχουν την πρώτη πληροφοριακή αναφορά [FIR], αλλά αρνήθηκαν να μας τη δώσουν», είπε στο Al Jazeera η δικηγόρος Ζαϊνάμπ Τζαντζούα.

Η Μαζαρί-Χαζίρ, 30 ετών, συνελήφθη στις 20 Αυγούστου, μια ημέρα αφότου ο πρώην βουλευτής και ακτιβιστής Παστούν, Αλί Βαζίρ, συνελήφθη από την αστυνομία.

Οι δυο τους είχαν μιλήσει σε μια δημόσια συγκέντρωση στο Ισλαμαμπάντ στις 18 Αυγούστου, όπου επέκριναν τον ισχυρό στρατό της χώρας για αναγκαστικές εξαφανίσεις ατόμων.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε από το Κίνημα Pashtun Tahaffuz (PTM), μια οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εθνοτικών Παστούν που επηρεάζονται από τον πόλεμο του Πακιστάν εναντίον των Ταλιμπάν και της θυγατρικής τους, του Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), στα βορειοδυτικά.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκστρατείας σημειώθηκαν εκατοντάδες περιπτώσεις αναγκαστικών εξαφανίσεων και δολοφονιών των Παστούν, μιας φτωχής και περιθωριοποιημένης κοινότητας που εδρεύει κυρίως στο Νότιο Ουαζιριστάν.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο Παστούν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω της σύγκρουσης.

Εν τω μεταξύ, ο Βαζίρ, στον οποίο επιβλήθηκε επίσης εγγύηση μαζί με τη Μαζαρί-Χαζίρ, παραμένει υπό κράτηση, με αξιωματούχους να λένε ότι είναι πιθανό να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου σε άλλη υπόθεση.

Στην ομιλία της στη συγκέντρωση του PTM, η Μαζαρί-Χαζίρ φέρεται να είπε ότι «οι πραγματικοί τρομοκράτες κάθονται στο GHQ [το στρατιωτικό αρχηγείο του Πακιστάν]».

Ο Βαζίρ κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε το πλήθος εναντίον των κρατικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, και ότι έκανε διακηρύξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο και εμφύλια ανυπακοή.

Αφού τα βίντεο από τις ομιλίες τους έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι δυο τους κατηγορήθηκαν για εξέγερση και υποκίνηση σε βία και τέθηκαν υπό κράτηση.

Η Μαζαρί-Χαζίρ είναι η κόρη της Σιρίν Μαζαρί, μιας εξέχοντος πολιτικού που ήταν μέλος του υπουργικού συμβουλίου του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Χαν.

Ο Χαν, που εκτίει επί του παρόντος ποινή φυλάκισης τριών ετών για κατηγορίες διαφθοράς, κατηγορεί επίσης τον στρατό για συνωμοσία για την ανατροπή του πέρυσι και για την επακόλουθη καταστολή του κόμματός του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέσσερις νεκροί από ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν το Τέξας

Μενίδι: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση στον γυναικοκτόνο

Έκκληση από 13 υπουργούς Εξωτερικών στο Ισραήλ για τη Ράφα

ΗΠΑ: Σε δίωρη ανάκριση του FBI υποβλήθηκε ο Ισραηλινός ιστορικός Ίλαν Παπέ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα