ΑΘΗΝΑ
16:38
|
05.05.2024
Ενώ οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν την παρουσία τους γύρω από το Ιράν, η ιρανική αμυντική βιομηχανία εξοπλίζει τους Φρουρούς της Επανάστασης με όπλα νέας γενιάς.
Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης στέκονται πάνω σε ένα υποβρύχιο Ghadir-942 κοντά στην είσοδο των Στενών του Ορμούζ στο Μπαντάρ Αμπάς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Nέες γενιές των υποβρυχίων Ghadir και Fateh θα παραδοθούν στο Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ανέφερε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Η ανανεωμένη έκδοση του ιρανικού υποβρυχίου Fateh είναι εξοπλισμένη με σύστημα κατευθυνόμενου πυραύλου και προηγμένο σύστημα ηχητικού ραντάρ.

Τα υποβρύχια Fateh φέρουν όπλα, μεταξύ των οποίων τορπίλες και ναυτικές νάρκες, και μπορούν να καταδυθούν σε μέγιστο βάθος 200 μέτρων για περίπου πέντε εβδομάδες ενώ ζυγίζουν περίπου 600 τόνους.

Τα υποβρυχία Ghadir, τα οποία αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2018, είναι σχεδιασμένα για να κινούνται σε μικρό βάθος και είναι φημισμένα για το σχετικά μικρό τους μέγεθος, που κάνει δύσκολο το να αναγνωριστούν από τα εχθρικά συστήματα ανίχνευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πλοία θα μπορούσαν να είναι εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ, τορπίλες και ναυτικές νάρκες, γεγονός που τα καθιστά το ιδανικό όπλο για την εκτέλεση ενέδρων σε μεγαλύτερα εχθρικά σκάφη.

Οι δύο τύποι υποβρυχίων είναι μεταξύ πολλών άλλων προηγμένων υποβρυχίων εγχώριας κατασκευής που κατέχουν οι ιρανικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των σκαφών Besat/Qaem, Nahang, Tareq και Sina.

Η είδηση έρχεται αφότου το Πολεμικό Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης παρέλαβε ένα αναπτυγμένο και κατασκευασμένο στο Ιράν σύστημα πυραύλων Qadir και ένα πυραυλικό σύστημα Fath στις 3 Αυγούστου.

Ο αρχηγός του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, και ο υποναύαρχος Αλιρεζά Τανσγκιρί, διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού του IRGC, καθώς και μια ομάδα άλλων διοικητών του IRGC τίμησαν την περίσταση.

Διαβάστε επίσης:

Οι πύραυλοι, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, αποκαλύφθηκαν και παραδόθηκαν στο IRGC, ενισχύοντας περαιτέρω τη ναυτική παρουσία του στον Κόλπο.

Ο πύραυλος Qadir είναι ένας αντιπλοϊκός πύραυλος κρουζ μεσαίου βεληνεκούς με υψηλές καταστροφικές ικανότητες κατά ναυτικών στόχων. Η νέα έκδοση έλαβε μια αναβάθμιση που επιτρέπει στον πύραυλο να διανύσει έως και 400 χιλιόμετρα, ενώ η παλαιότερη έκδοση φέρεται να έφτανε στα 300 χιλιόμετρα. Το όπλο περιγράφηκε ως το πιο ακριβές και καταστροφικό ναυτικό όπλο του Ιράν, που εκτοξεύτηκε από θάλασσα, γη και αέρα, με αναφερόμενη κεφαλή 200 κιλών.

Ενώ παλαιότερα ήταν γνωστό ως BM-120 λόγω της εμβέλειας των 120 χιλιομέτρων, η νέα αναβαθμισμένη έκδοση, Fath 360, που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, μπορεί τώρα να ταξιδέψει έως και 300 χιλιόμετρα. Ο πύραυλος είναι δορυφορικά καθοδηγούμενος, ικανός να φτάσει ταχύτητες έως και 4 Mach και μπορεί να φέρει κεφαλή 150 κιλών, σύμφωνα με τις αναγραφόμενες προδιαγραφές του παλαιότερου μοντέλου.

Αυτές οι αναβαθμίσεις στο ναυτικό οπλοστάσιο των Φρουρών της Επανάστασης έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς το Πεντάγωνο αυξάνει την παρουσία του στον Κόλπο με το πρόσχημα τη διατήρηση και τη διασφάλιση των διεθνών θαλάσσιων εμπορικών οδών.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα