ΑΘΗΝΑ
00:19
|
15.11.2024
Ο Αλγερινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η κυβέρνησή του έχει προβεί σε επαφές με άλλες χώρες της Αφρικής και όχι μόνο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας, Αχμέντ Ατάφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας, Αχμέντ Ατάφ, αποκάλυψε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι ο Αλγερινός πρόεδρος, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, παρουσίασε μια πρωτοβουλία έξι σημείων για μια πολιτική επίλυση στην κρίση του Νίγηρα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ατάφ, ο οποίος βρισκόταν σε περιοδεία στη Δυτική Αφρική σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στον γειτονικό Νίγηρα, είπε ότι ο Νίγηρας έχει εισέλθει σε πολιτική, συνταγματική και θεσμική κρίση και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μια πολιτική λύση που θα μπορούσε να τερματίσει την κρίση χωρίς τη χρήση βίας.

Ο κορυφαίος Αλγερινός διπλωμάτης αποκάλυψε ότι η χώρα του προτείνει μια πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης του Νίγηρα με μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο υπό την ηγεσία ενός μη στρατιωτικού.

Ο Ατάφ ανέφερε ότι ο Τεμπούν ανέλαβε την πρωτοβουλία να στείλει απεσταλμένους σε αφρικανικές χώρες με επιρροή με στόχο την οικοδόμηση περιφερειακής και διεθνούς δυναμικής γύρω από την πολιτική επίλυση της κρίσης στον Νίγηρα. Επεσήμανε ότι «οι περισσότερες χώρες με τις οποίες έχουμε μιλήσει είναι κατά της στρατιωτικής επέμβασης για τον τερματισμό της κρίσης».

Σύμφωνα με την Ατάφ, η πρωτοβουλία του Αλγερινού Προέδρου αποτελείται από έξι σημεία, τα οποία περιλαμβάνουν την ενίσχυση της αρχής της παρανομίας των αντισυνταγματικών αλλαγών, τον καθορισμό προθεσμίας έξι μηνών για την αποκρυστάλλωση και την επίτευξη πολιτικής λύσης που να εγγυάται την επιστροφή στο συνταγματικό και δημοκρατικό σύστημα και την ανάπτυξη πολιτικών ρυθμίσεων για τον τερματισμό της κρίσης.

Επιπλέον, η πρωτοβουλία του Τεμπούν ορίζει επίσης την παροχή επαρκών εγγυήσεων για όλα τα μέρη προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της πολιτικής λύσης, την έναρξη εντατικών επαφών και διαβουλεύσεων με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για την ανάπτυξη στην περιοχή του Σαχέλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας επιβεβαίωσε ότι η Αλγερία απαιτεί την επιστροφή του Νίγηρα στη συνταγματική τάξη και την επιστροφή του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ στην εξουσία.

Ο Ατάφ σημείωσε ότι η Αλγερία πραγματοποίησε επαφές με αξιωματούχους στον Νίγηρα την πρώτη ημέρα της ανάληψης της εξουσίας από το στρατιωτικό συμβούλιο και ότι ζήτησε να απελευθερωθεί ο Μπαζούμ και να του επιτραπεί να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Μέσω του πρεσβευτή της, η Αλγερία ήρθε σε επαφή με αρκετούς νυν και πρώην αξιωματούχους στον Νίγηρα, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού συμβουλίου, και είχε συζητήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και με την Ιταλία και τον Καναδά, είπε ο Ατάφ.

Κατέστησε σαφές ότι η Αλγερία ζητά την επιστροφή της συνταγματικής τάξης και τον σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών στον Νίγηρα και επιβεβαίωσε ότι ο Μοχάμεντ Μπαζούμ είναι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας, προειδοποιώντας ότι ο Νίγηρας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή.

Ο κορυφαίος Αλγερινός διπλωμάτης ανέφερε ότι το Αλγέρι προτίθεται να διαμορφώσει πολιτικές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου των έξι μηνών με τη συμμετοχή και την έγκριση όλων των κομμάτων στον Νίγηρα χωρίς να αποκλείει κανένα κόμμα.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα του θα παράσχει εγγυήσεις σε όλα τα μέρη για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της πολιτικής λύσης και την αποδοχή της από όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στην κρίση και στην πορεία της επίλυσής της.

Ο Ατάφ τόνισε επιπλέον την κρισιμότητα του να μην μετατραπεί ο Νίγηρας σε μια νέα εστία σύγκρουσης που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αλγερία απέρριψε το αίτημα της Γαλλίας να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για στρατιωτική επίθεση στον Νίγηρα.

Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού ραδιοφώνου της Αλγερίας, η Γαλλία εξέταζε το ενδεχόμενο να χτυπήσει τη νέα στρατιωτική ηγεσία του Νίγηρα, εάν εκείνη δεν απελευθερώσει τον Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται από τις 26 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Ερωτηθείς σχετικά με τη σχέση της χώρας του με τα BRICS, ο Ατάφ τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ομάδας είναι χώρες φιλικές και σύμμαχες με την Αλγερία, σημειώνοντας ότι η Αλγερία θα προβεί σε κοινά βήματα στην εξωτερική πολιτική.

Τον Ιούλιο, ο Τεμπούν ανακοίνωσε ότι η Αλγερία υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στα BRICS και ζήτησε να γίνει μέτοχος της Τράπεζας BRICS, διαθέτοντας σε αυτή 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, η ηγεσία των BRICS αποφάσισε να προσκαλέσει την Αργεντινή, την Αίγυπτο, το Ιράν, την Αιθιοπία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία να ενταχθούν στην ομάδα, αλλά όχι την Αλγερία.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο Αλγερινός Υπουργός υπογράμμισε ότι η πολυπολικότητα στις διεθνείς σχέσεις, η παγκόσμια ασφάλεια και η πολυμερής συνεργασία αποτελούν τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της Αλγερίας.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Τις επόμενες μέρες οι οδηγίες για τις εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ

Σχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία πήρε ο πρόεδρος της βουλής του Λιβάνου από τις ΗΠΑ

Συνταγή γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή η νέα κυβέρνηση Τραμπ, λέει ο Ντέιβιντ Χιρστ

Τραυματίες δύο 15χρονοι στο Μπέιτ Φούρικ της Δυτικής Όχθης από ισραηλινά πυρά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα