ΑΘΗΝΑ
16:35
|
03.05.2024
Αναζωπυρώσεις και στη Βοιωτία-Στο δάσος Δαδιάς επιχειρεί το Jumbo Track Multi, το οποίο διέθεσε εθελοντικά κάτοικος από τη Βοιωτία.
Για 11η ημέρα καίγεται ο Εβρος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται για 11η μέρα η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες στον Έβρο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επιχειρήσεις κατάσβεσης επικεντρώνονται στη Λευκίμμη, τη Λεπτοκαρυά και τις Τρεις Βρύσες, όπου σημειώνονται συχνά αναζωπυρώσεις. Παράλληλα στην πυρκαγιά της Ροδόπης, υπάρχουν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη.

Συνολικά στις πυρκαγιές στον Έβρο και στη Ροδόπη επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν από αέρος 6 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

Εντωμεταξύ, νεότερα δορυφορικά δεδομένα έγιναν σήμερα διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα). Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το Jumbo Track Multi στη μάχη της κατάσβεσης

Έπειτα από εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημητρίου Πέτροβιτς, στη μάχη με τις φλόγες ριχτεί και το ειδικό πυροσβεστικό όχημα JUMBO TRACK MULTI, πρώην Leopard. Το γιγαντιαίο όχημα και πρώην άρμα μάχης, το οποία μεταφέρθηκε στο δάσος της Δαδιάς από αρματοφορέα του 784 Τάγματος Μεταφορών, επιχείρησε όλη τη νύχτα και συνεχίζει σβήνοντας μεγάλο μήκος πυρκαγιών και ανοίγοντας ζώνες πυρασφαλείας.

Το όχημα αυτό της RAM EUROPE διέθεσε εθελοντικά ο ιδιοκτήτης της, Ρέντζος Θεόδωρος απο τον Ορχομενό Βοιωτίας.

Το Jumbo Track Multi, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του έχει μία δεξαμενή 15.000 λίτρων, ένα ντόζερ δηλαδή που ανοίγει ζώνες πυρασφάλειας, έναν θάλαμο διάσωσης περίπου 10 ατόμων και ένα κανόνι που πετάει 80 μέτρα το νερό.

Στην Πάρνηθα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρατηρούνται διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιές στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής, ενώ στην περιοχή παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Ειδικότερα στην Πάρνηθα επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 77 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμήμάτων, ενώ από αέρος παρέχει συνδρομή ένα ελικόπτερο.

Τέλος αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι.

Κυβερνητική σύσκεψη για την αποκατάσταση των δασών

Σε σύσκεψη με αντικείμενο την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας, στην οποία θα λάβουν μέρος οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας θα προεδρεύσει στις 11:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Χθες κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στον Έβρο, όπου άρχισε ήδη η καταγραφή των ζημιών για την αποζημίωση των πληγέντων. Η υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα των πυρκαγιών, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Ρόδο, η οποία δέχτηκε βαρύ πλήγμα από τις πυρκαγιές τον Ιούλιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συναγερμός για τοξικό νέφος στο Βερολίνο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Βαθύτατη έκφραση της ελευθερίας μας είναι η πίστη στην Ανάσταση

Πακιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα