ΑΘΗΝΑ
17:03
|
12.05.2024
Ένα σκουλήκι, που συνήθως εντοπίζεται σε πύθωνες, βρέθηκε ζωντανό στον εγκέφαλο μιας 64χρονης γυναίκας από την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Το παράσιτο Ophidascaris robertsi, συνήθως απαντάται μόνο σε πύθωνες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα ζωντανό σκουλήκι, μήκους 8 εκατοστών, αφαιρέθηκε χειρουργικά από τον εγκέφαλο μιας 64χρονης γυναίκας στην Αυστραλία.

Το «σκουλήκι που μοιάζει με νήμα» τραβήχτηκε από τον κατεστραμμένο μετωπιαίο λοβό της ασθενούς κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην Καμπέρα πέρυσι.

«Σίγουρα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Όλοι ήταν σοκαρισμένοι», δήλωσε η χειρουργός Δρ. Χαρι Πρίγια Μπάντι.

Στις αρχές του 2021, η 64χρονη από την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, είχε παραπονεθεί για κοιλιακό άλγος και διάρροιες, ακολουθούμενες από ξηρό βήχα και νυχτερινές εφιδρώσεις. Ένα χρόνο αργότερα, τα συμπτώματά της περιλάμβαναν επίσης απώλεια μνήμης και κατάθλιψη. Στη συνέχεια η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Καμπέρα. Μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου της αποκάλυψε τελικά ανωμαλίες που απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση.

Αρχικά υπέθεσαν ότι η αιτία ήταν ένας «τραυματισμός». Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ωστόσο, βρήκαν και αφαίρεσαν ένα ζωντανό σκουλήκι.

Το παράσιτο ήταν το Ophidascaris robertsi, το οποίο συνήθως απαντάται μόνο σε πύθωνες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Emerging Infectius Diseases.

«Αλλά οι νευροχειρουργοί σίγουρα ποτέ δεν πίστευαν ότι θα έβρισκαν ένα ζωντναό σκουλήκι», ανέφερε ο καθηγητής Σαντζάγια Σεναναγιάκε, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο νοσοκομείο της Καμπέρα ο Σεναγιάκε στον Guardian. «Οι νευροχειρουργοί ασχολούνται τακτικά με λοιμώξεις στον εγκέφαλο, αλλά αυτό ήταν ένα εύρημα που κανείς δεν το περίμενε».

Ο νευροχειρουργός που βρήκε το σκουλήκι είπε ότι είχε αρχίσει να αγγίζει το τμήμα του εγκεφάλου που είχε εμφανιστεί παράξενα στις σαρώσεις όταν το κατάλαβε.

Σκέφτηκα, θεέ μου, αυτό είναι αστείο, δεν μπορούσες να δεις τίποτα πιο παράξενο», είπε η Δρ Μπάντι.

Και όταν κατάφερα να εντοπίσω κάτι, και πήρα τη χειρουργική τσιμπίδα μου και το έβγαλα και σκέφτηκα, “Θεέ μου! Τι είναι αυτό; Κινείται!”

«Όλοι ήταν σοκαρισμένοι. Και το σκουλήκι που βρήκαμε κινούνταν ευτυχώς, αρκετά έντονα, έξω από τον εγκέφαλο», είπε.

Η γυναίκα, που ζούσε κοντά σε μια περιοχή λίμνης στη νοτιοανατολική πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, αναρρώνει καλά.

Η περίπτωσή της πιστεύεται ότι είναι η πρώτη περίπτωση εισβολής και ανάπτυξης προνυμφών στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases που ανέφερε την περίπτωση.

Πώς μπήκε το σκουλήκι στον εγκέφαλο

Πώς όμως μπήκε το παράσιτο στον εγκέφαλο της Αυστραλέζας;

Η γυναίκα ζει σε μια παραλίμνια περιοχή όπου διαβιούν και πύθωνες, αναφέρει η Australian Guardian. Αν και δεν είχε άμεση επαφή με φίδια, συχνά μάζευε άγρια ​​φυτά και χόρτα γύρω από τη λίμνη για να τα χρησιμοποιήσει στη μαγειρική.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ένας πύθωνας μπορεί να έχει ρίξει αυγά του σκουληκιού στα περιττώματά του στο γρασίδι. Η ασθενής πιθανότατα μολύνθηκε αφού άγγιξε το γρασίδι και μετέφερε τα αυγά του σκουληκιού σε τρόφιμα ή μαγειρικά σκεύη. Ωστόσο, οι επιστήμονες τόνισαν ότι μια λοίμωξη από Ophidascaris δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων

«Ως εκ τούτου, η περίπτωση αυτού του ασθενούς δεν θα προκαλέσει πανδημία όπως ο Covid-19 ή ο Έμπολα», καθησυχάζει ο καθηγητής Σαντζάγια Σεναναγιάκε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπελγκόροντ: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (upd.)

Παιδιά σκοτώθηκαν από πτώση βόμβας κοντά σε νοσοκομείο του Σουδάν

Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ινδονησία – 28 νεκροί, 4 αγνοούμενοι

Οι πλημμύρες στο Αφγανιστάν κατέστρεψαν χωριά – 315 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα