«Ο κ. Μπελέρης είναι πολίτης της Αλβανίας και οφείλει να λογοδοτεί όπως όλοι» είπε απόψε στο πλαίσιο συνέντευξης στην ΕΡΤ ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αναφέροντας, κατά τα άλλα, πως «η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αποτελεί θησαυρό για τον πολιτισμό της συνύπαρξής μας».
«Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο Δικαιοσύνες, μία για τους Αλβανούς πολίτες αλβανικής καταγωγής και μία άλλη για Αλβανούς πολίτες ελληνικής καταγωγής. Υπάρχει μία Δικαιοσύνη. Ακόμα και αν αυτή δεν είναι τέλεια, η Δικαιοσύνη αυτή ισχύει για όλους» είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για παλιότερη δήλωσή του ότι μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία χρησιμοποιούν την ελληνική σημαία «σαν πιστωτική κάρτα», δεν την αρνήθηκε. Πρόσθεσε πως τέτοιοι άνθρωποι «δεν αποτελούν εξαίρεση» τονίζοντας:
«Υπάρχουν και Αλβανοί που χρησιμοποιούν την αλβανική σημαία ως πιστωτική κάρτα. Οι Αλβανοί, όμως, δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν ως μειονοτικοί ότι καταπατούνται τα δικαιώματά τους και αφαιρείται η περιουσία τους. Οι άλλοι το κάνουν και, για να είμαι ειλικρινής, το κάνουν με επιτυχία. Καταφέρνουν να χειραγωγήσουν την επίσημη Αθήνα ώστε να υποστηρίξει τους όχι και τόσο ευγενείς σκοπούς τους».
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ του ζήτησε να διευκρινίσει πρόσφατη δήλωσή του πως μπορεί να μην γίνουν νέες εκλογές στη Χειμάρρα. Ο ίδιος σε αυτό το θέμα απάντησε:
«Απειλές για παρεμπόδιση της περαιτέρω πορείας προς την πλήρη ένταξη της στην Ε.Ε., την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει νομική δυνατότητα να δώσει άδεια σε κρατούμενο για να πάει να ορκιστεί, ή να ορκιστεί σε συμβολαιογράφο, όπως λένε, βρίσκεται σε πλήρη ασυμφωνία, είτε με το κυριαρχικό δικαίωμα της Αλβανίας να ασκεί και να εφαρμόζει τη δική της ευρωπαϊκή νομοθεσία στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Αλβανίας, είτε ακόμη και με την ευρωπαϊκή συνύπαρξη μεταξύ χωρών που είναι δημοκρατικές, που ανήκουν στην ίδια οικογένεια αξιών όπου μια χώρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπαγορεύσει στην άλλη πώς πρέπει να λειτουργεί σε μια συγκεκριμένη περίπτωση και τι πρέπει να κάνει ο ένας ή ο άλλος για να επιβάλει το νόμο στη χώρα του. Εν τω μεταξύ, όπως είπα, μελετάμε την υπόθεση, γιατί, σύμφωνα με το νόμο, όταν λήξει η προθεσμία των 90 ημερών, η κυβέρνηση πρέπει να αποπέμψει τον εκλεγμένο δήμαρχο που δεν έχει εμφανιστεί για να ορκιστεί και να ορίσει υπηρεσιακό δήμαρχο μέχρι τις νέες εκλογές».
Απειλές για παρεμπόδιση της περαιτέρω πορείας προς την πλήρη ένταξη της στην Ε.Ε., την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει νομική δυνατότητα να δώσει άδεια σε κρατούμενο για να πάει να ορκιστεί, ή να ορκιστεί σε συμβολαιογράφο, όπως λένε, βρίσκεται σε πλήρη ασυμφωνία, είτε με το κυριαρχικό δικαίωμα της Αλβανίας να ασκεί και να εφαρμόζει τη δική της ευρωπαϊκή νομοθεσία στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Αλβανίας, είτε ακόμη και με την ευρωπαϊκή συνύπαρξη μεταξύ χωρών που είναι δημοκρατικές, που ανήκουν στην ίδια οικογένεια αξιών όπου μια χώρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπαγορεύσει στην άλλη πώς πρέπει να λειτουργεί σε μια συγκεκριμένη περίπτωση και τι πρέπει να κάνει ο ένας ή ο άλλος για να επιβάλει το νόμο στη χώρα του. Εν τω μεταξύ, όπως είπα, μελετάμε την υπόθεση, γιατί, σύμφωνα με το νόμο, όταν λήξει η προθεσμία των 90 ημερών, η κυβέρνηση πρέπει να αποπέμψει τον εκλεγμένο δήμαρχο που δεν έχει εμφανιστεί για να ορκιστεί και να ορίσει υπηρεσιακό δήμαρχο μέχρι τις νέες εκλογές.
Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Αλβανίας» λέγοντας πως πιστεύει «πολύ» στην «φιλία» και στη «στρατηγική εταιρική σχέση και στο μεγάλο κοινό συμφέρον Αλβανίας και Ελλάδας».
Και τόνισε:
«Η Ελλάδα που θεωρεί ότι η μπάλα είναι σε αυτό το γραφείο, υπονοώντας ότι εάν η μπάλα δεν πάει προς την κατεύθυνση που θέλει η Αθήνα, θα εκδικηθεί την Αλβανία, παρεμποδίζοντας τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, αυτό δεν είναι ευρωπαϊκό και είναι πολύ ξεπερασμένο κατά τη γνώμη μου. Εγώ βλέπω στην Ελλάδα όχι μόνο τον εταίρο μας στα Βαλκάνια, αλλά και τον εταίρο μας στην Ε.Ε. Συνεπώς, ελπίζω πραγματικά ότι η προτομή του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα τοποθετηθεί στη Δερβιτσάνη. Το υποσχέθηκα και δεν έχω καμία πρόθεση να υποχωρήσω από αυτήν την υπόσχεση, επειδή σήμερα υπάρχει μια παρεξήγηση. Είναι ένας ακόμη λόγος να καταλάβουμε καλά ότι στα Τίρανα, σε αυτό το γραφείο, η Ελλάδα έχει έναν φίλο, έναν αληθινό φίλο, έναν ειλικρινή φίλο».
Κατέληξε δε στο τέλος αναφέροντας:
«Είμαι απόλυτα σίγουρος και αφοσιωμένος στη φιλία μου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας».