ΑΘΗΝΑ
13:29
|
20.11.2024
Το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού κατηγορεί το ΥΠΠΟΑ σχετικά με την προστασία των αρχαίων στις φωτιές.
Καμένα τα αρχαία μνημεία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού έβγαλε ανακοίνωση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, εξηγώντας τα λάθη του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τη διαχείριση και την προστασία των αρχαίων μνημείων στις καταστροφικές φωτιές.

Η ανακοίνωση:

Στις συγκλονιστικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών τόσο στην Αλεξανδρούπολη, όσο και στη Βοιωτία, δεν θα μπορούσαν να μείνουν αλώβητα τα αρχαία μνημεία. Και δεν θα μπορούσαν να μείνουν αλώβητα όχι γιατί οι φωτιές δεν ήταν αντιμετωπίσιμες, αλλά γιατί τα αρχαία μνημεία είναι πλήρως «ανοχύρωτα», απροστάτευτα και αφημένα στην τύχη τους από τις πολιτικές επιλογές που ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στην περίπτωση του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ζώνης στον Έβρο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού έσπευσε μετά από το πέρασμα της φωτιάς να μας πληροφορήσει ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές στις αρχαιότητες, γιατί ο χώρος ήταν «πολύ προσεκτικά αποψιλωμένος», καθώς και ότι κάηκε μόνο «χαμερπής βλάστηση». Το μη-επικοινωνιακό «πούσι» που «άρπαξε» στις Μυκήνες το 2020 και είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, επανέρχεται σήμερα με έναν πιο στρογγυλοποιημένο όρο καλλιεργώντας μια ακόμη πιο ωραιοποιημένη εικόνα… Με απλά λόγια, άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς…

Η αλήθεια όμως είναι αδυσώπητη και ευτυχώς που υπάρχει και το φωτογραφικό υλικό, που η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ δημοσιοποιεί, για να βλέπουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Και αυτό που βλέπουμε (βλ. συνημμένη φωτογραφία) είναι άποψη του χώρου της Αρχαίας Ζώνης με τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα μπαρουτοκαπνισμένα και κατά τόπους κατάμαυρα από την πυρκαγιά. Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο δεν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει ότι κάηκαν εμπορευματοκιβώτια (container) που λειτουργούσαν αποθηκευτικά γεμάτα με κεραμική και οστά

Στην περίπτωση της ιεράς μονής Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας, το Υπουργείο Πολιτισμού με σχετική ανάρτησή του αναφέρθηκε στην κατάρρευση κτηρίου του 19ου αιώνα, τονίζοντας ότι διασώθηκαν τα βυζαντινά κτίσματα του χώρου, δίνοντας για μια ακόμη φορά έμφαση στη «συστηματική αποψίλωση του περιβάλλοντος χώρου».

Τι καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω; Ότι για το Υπουργείο Πολιτισμού σοβαρή αντιπυρική προστασία αρχαίων μνημείων – και μάλιστα μνημείων εγγεγραμμένων στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – είναι η αποψίλωση των χώρων από τα ξερόχορτα! Κοινώς, από καθαρή τύχη σώθηκαν οι βυζαντινές αρχαιότητες στη μονή Οσίου Λουκά, ενώ η τύχη αυτή δεν φαίνεται να βοήθησε ιδιαίτερα τον χώρο της Αρχαίας Ζώνης. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει καταρτίσει σοβαρές μελέτες πυρόσβεσης για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας με βάση τις τοπογραφικές και αρχαιολογικές ιδιαιτερότητές τους και αυτή η ευθύνη βαραίνει όλες τις πολιτικές ηγεσίες που έχουν περάσει από αυτό.

Τι άλλο καταλαβαίνουμε; Ότι οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, της οικονομικής απελευθέρωσης, της εσκεμμένης υποστελέχωσης του δημόσιου φορέα, της διαρκούς υποχρηματοδότησης, που έχουν υλοποιηθεί από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, έχουν καταστροφικές συνέπειες τόσο για το φυσικό μας περιβάλλον, τόσο για τους ίδιους τους ανθρώπους, όσο και για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μπορεί η παράδοση στον υπερτουρισμό να φέρνει άκρατη κερδοφορία στα ταμεία του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά τα χρήματα αυτά χάνονται σε απροσδιόριστα μονοπάτια και ποτέ δεν διοχετεύονται στην πραγματική προστασία των εργαζομένων στον πολιτισμό, στην πραγματική προστασία των αρχαιοτήτων. Άνθρωποι και αρχαιότητες πλήττονται ανεπανόρθωτα, είναι ανοχύρωτοι μπροστά στις καταστροφές και επιβιώνουν – όποτε και αν επιβιώνουν – από καθαρή τύχη.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, αυτό που βλέπουμε δεν είναι οι ωραιοποιημένες προσεγγίσεις του ΥΠΠΟ, αλλά καμένη γη παντού: καμένες αρχαιότητες και καμένες υποδομές. Δεν βλέπουμε καμένο «πούσι» ή «χαμερπή βλάστηση», αλλά βλέπουμε ένα συνολικά καμένο και εγκληματικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες, δεν μπορεί να προστατεύσει ουσιαστικά τα μνημεία και εκθέτει σε ανεπανόρθωτο κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Απαντάμε: δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την πολιτική που αφήνει πίσω της στάχτη και αποκαΐδια! Απαιτούμε την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας των αρχαίων μνημείων μας και σοβαρό σχεδιασμό προστασίας των εργαζόμενων στον πολιτισμό για να μην θρηνήσουμε στο μέλλον θύματα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Economist: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025

Το Λος Άντζελες αυτοανακηρύσσεται «ασφαλές καταφύγιο» για πρόσφυγες και μετανάστες

31 μετανάστες και πρόσφυγες σε βραχονησίδα κοντά στο Αγαθονήσι

Το τραγούδι της ημέρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα