ΑΘΗΝΑ
00:30
|
20.05.2024
Ο στρατηγός Νγκουέμα τέθηκε επικεφαλής της «Επιτροπής για τη Μετάβαση και Αποκατάσταση των Θεσμών» ανατρέποντας τον Πρόεδρο της Γκαμπόν.
Από αριστερά ο πρόεδρος Αλί Μπόνγκο που ανατράπηκε από τον στρατηγό Μπρις Κλοτέρ Ολιγκί Νγκουέμα (αριστερά)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σημερινό πραξικόπημα στην Γκαμπόν της Δυτικής Αφρικής δείχνει να αποτελεί τμήμα εξελίξεων τύπου ντόμινο στην ευρύτερη περιοχή, όπου σιγοβράζουν εδώ και χρόνια οι ανταγωνισμοί μεταξύ άλλων ανάμεσα στην πρώην αποικιοκρατική δύναμη Γαλλία, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία, με την τελευταία να αξιοποιεί το πολιτικό παρελθόν της πρώην ΕΣΣΔ στην υποσαχάρεια Αφρική για να αυξήσει την στρατιωτική και γεωπολιτική επιρροή της έναντι ανταγωνιστών.

Η στρατιωτική «Επιτροπή για τη Μετάβαση και Αποκατάσταση των Θεσμών» στην Γκαμπόν που ανέλαβε από σήμερα το πρωί την εξουσία ανακοίνωσε ως επικεφαλής τον Μπρις Κλοταίρ Ολιγκί Νγκουέμα, που είναι παράλληλα και αρχηγός της Προεδρικής Φρουράς.

Πρόκειται για έναν στρατηγό που έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση στο Μαρόκο και κατάγεται από την επαρχία Οτ Ογκοουέ, που είναι η νοτιοανατολικότερη από τις εννέα επαρχίες της Γκαμπόν και μέρος καταγωγής της οικογένειας του ανατραπέντος προέδρου Αλί Μπόνγκο που διαφεντεύει ο ίδιος και άλλα μέλη της οικογένειάς του τις τύχες αυτής της χώρας πάνω από μισό αιώνα.

Ο στρατηγός Νγκουέμα και επικεφαλής των πραξικοπηματιών στη Γκαμπόν θεωρείται μία από τις πιο αινιγματικές προσωπικότητες στη χώρα σήμερα.

Είναι γιος στρατιωτικού και απόφοιτος της Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας του Μαρόκου. Υπηρέτησε ως διοικητής της Προεδρικής Φρουράς επί του πρώην στρατιωτικού αξιωματούχου Ομάρ Μπόνγκο, μέχρι τον θάνατο του τελευταίου το 2009. Όταν τον Οκτώβριο του 2009 ανέβηκε στην εξουσία ο γιος του Ομάρ Μπόνγκο, Αλί Μπόνγκο, ο Νγκουέμα στάλθηκε στο Μαρόκο και τη Σενεγάλη για «διπλωματικές αποστολές», ώσπου περίπου μία δεκαετία αργότερα ανέλαβε επικεφαλής της προεδρικής φρουράς, έχοντας παράλληλα αποκτήσει τη φήμη επιδέξιου επιχειρηματία που κατάφερε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να γίνει ένας από τους λίγους εκατομμυριούχους στους κύκλους εξουσίας της Γκαμπόν από επενδύσεις που έκανε στην αγορά ακινήτων όχι τόσο της χώρας του, όσο των ΗΠΑ καθώς διαθέτει τουλάχιστον τρία ακίνητα σε προάστια του Μέριλαντ, μεταξύ 2015-18, τα οποία λέγεται πως αγόρασε πληρώνοντας πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την αναζήτηση του ελικοπτέρου

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα